Николай Събев: Предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация

На 7 юни 2022 г., на втория ден от Конгреса на местното самоуправление „Три морета“ се проведе дискусионен панел: „Има ли нужда от предефиниране на политиката на транспортните коридори по оста Север-Юг в контекста на настоящата геополитическа ситуация – завършване на работите по пътните маршрути, съгласувана мрежа от железопътни връзки. ”На него присъстваха министърът на инфраструктурата Анджей Адамчик и представители на правителствата на страните от Централна Европа, включително българският транспортен министър Николай Събев.

Изграждаме трасето Via Carpatia по източната граница на Полша, която е и източната граница на НАТО и Европейския съюз. Инициативата за изграждане на тази връзка, която в крайна сметка ще свърже Балтийско море с Черно море и Егейско море, беше предложена през 2006 г. от президента на Република Полша Лех Качински. Строителството на този път между Люблин и Жешув току-що приключи. Самият маршрут Via Carpatia се нарича транспортен гръбнак на Инициативата на трите морета – каза министър Адамчик.

Войната в Украйна създава нови предизвикателства в транспорта на стоки. Затова е добре, че вече сме поели задачи, свързани с разширяването на транспортната инфраструктура по оста север-юг. Радвам се, че ние мислим по подобен начин в групата на страните от Централна Европа – добави той.

Анджей Адамчик припомни, че освен пътните връзки е необходимо да се разшири и железопътната инфраструктура.

Развитието на железопътния компонент е в съответствие със стратегическите ни интереси. Този проект се нарича Rail Carpatia – напомни Адамчик.

В дискусията участваха представители на министерствата на транспорта на страните от Триморието, както и на Молдова и Украйна. Те подчертаха ползите от развитието на инфраструктурата и предизвикателствата пред страните от Централна Европа през следващите години.

Българският министър на транспорта и съобщенията Николай Събев каза, че предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация.

Все още не са достатъчни връзките Север-Юг. Това стана особено видимо след избухването на войната – каза той.

Трябва да построим 5 нови моста над Дунав, на границата с Румъния. Правим стъпки в тази посока. Това е необходимо, за да може да се говори за по-добра връзка между Севера и Юга на Европа, добави Събев.

Адриан Фогиш, заместник-министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния, се съсредоточи върху икономическите аспекти на ползите от разширяването на инфраструктурата.

Разширяването на комуникационните маршрути север-юг е сред нашите стратегически проекти, каза Фогиш. Той посочи и Молдова като страна, чиято роля в изграждането на последователни връзки в тази част на Европа е много важна.

Дебатът беше обобщен от министъра на инфраструктурата Анджей Адамчик.

Ние знаем какво да правим. Целта ни е да получим финансиране за изграждането на комуникационни пътища по оста Север-Юг в отделни държави. Това е въпрос на развитие, въпрос е и на сигурност – допълни той.

Конгресът на местното самоуправление „Три морета“ се провежда в Люблин и е платформа за разговори между представители на правителствата и местните власти на страните от Централна Европа. Конгресът се провежда под патронажа на президента на Република Полша Анджей Дуда.

Воден транспорт

Ивайло Гавраилов е новият изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД

Ивайло Гавраилов, досегашен изпълнителен директор на държавния „Български морски квалификационен център“ ЕАД, поема управлението като изпълнителен директор на „Пристанище Варна“ ЕАД, установи справка на Maritime.bg в подадените за вписване в […]

Автомобилен транспорт

DNV прогнозира 70% зелен водород през 2050 г.

85 % от световните предложения на водород през 2050 г. ще е са с произход от нисковъглеродни източници, в това число 25,5 % от електролиза на база на мрежова електроенергия, […]

Воден транспорт

Фонд „Три морета“ купи дял от Пристанище „Бургас“ на Домусчиеви

Инвестиционният фонд на инициативата „Три морета“ е купил значителен дял в „БМФ Порт Бургас“ от фирмата на братя Домусчиеви „Адванс Пропъртис“, съобщиха и от фонда, и от продавача в понеделник. […]