Николай Събев: Предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация

На 7 юни 2022 г., на втория ден от Конгреса на местното самоуправление „Три морета“ се проведе дискусионен панел: „Има ли нужда от предефиниране на политиката на транспортните коридори по оста Север-Юг в контекста на настоящата геополитическа ситуация – завършване на работите по пътните маршрути, съгласувана мрежа от железопътни връзки. ”На него присъстваха министърът на инфраструктурата Анджей Адамчик и представители на правителствата на страните от Централна Европа, включително българският транспортен министър Николай Събев.

Изграждаме трасето Via Carpatia по източната граница на Полша, която е и източната граница на НАТО и Европейския съюз. Инициативата за изграждане на тази връзка, която в крайна сметка ще свърже Балтийско море с Черно море и Егейско море, беше предложена през 2006 г. от президента на Република Полша Лех Качински. Строителството на този път между Люблин и Жешув току-що приключи. Самият маршрут Via Carpatia се нарича транспортен гръбнак на Инициативата на трите морета – каза министър Адамчик.

Войната в Украйна създава нови предизвикателства в транспорта на стоки. Затова е добре, че вече сме поели задачи, свързани с разширяването на транспортната инфраструктура по оста север-юг. Радвам се, че ние мислим по подобен начин в групата на страните от Централна Европа – добави той.

Анджей Адамчик припомни, че освен пътните връзки е необходимо да се разшири и железопътната инфраструктура.

Развитието на железопътния компонент е в съответствие със стратегическите ни интереси. Този проект се нарича Rail Carpatia – напомни Адамчик.

В дискусията участваха представители на министерствата на транспорта на страните от Триморието, както и на Молдова и Украйна. Те подчертаха ползите от развитието на инфраструктурата и предизвикателствата пред страните от Централна Европа през следващите години.

Българският министър на транспорта и съобщенията Николай Събев каза, че предефинирането на коридорите TEN-T е необходимост в днешната ситуация.

Все още не са достатъчни връзките Север-Юг. Това стана особено видимо след избухването на войната – каза той.

Трябва да построим 5 нови моста над Дунав, на границата с Румъния. Правим стъпки в тази посока. Това е необходимо, за да може да се говори за по-добра връзка между Севера и Юга на Европа, добави Събев.

Адриан Фогиш, заместник-министър на транспорта и инфраструктурата на Румъния, се съсредоточи върху икономическите аспекти на ползите от разширяването на инфраструктурата.

Разширяването на комуникационните маршрути север-юг е сред нашите стратегически проекти, каза Фогиш. Той посочи и Молдова като страна, чиято роля в изграждането на последователни връзки в тази част на Европа е много важна.

Дебатът беше обобщен от министъра на инфраструктурата Анджей Адамчик.

Ние знаем какво да правим. Целта ни е да получим финансиране за изграждането на комуникационни пътища по оста Север-Юг в отделни държави. Това е въпрос на развитие, въпрос е и на сигурност – допълни той.

Конгресът на местното самоуправление „Три морета“ се провежда в Люблин и е платформа за разговори между представители на правителствата и местните власти на страните от Централна Европа. Конгресът се провежда под патронажа на президента на Република Полша Анджей Дуда.

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]