НКЖИ получи разрешение за строеж за механизирано подновяване на железен път по жп линията „Русе разпределителна – Каспичан“

Получените разрешения са за участъците Русе разпределителна-Образцов чифлик с дължина 9 400м“ и за междугарието Образцов чифлик – Ястребово с дължина 10 500 м. Общата стойност на планираните ремонти надхвърля 1 млн лева.

Дължината на жп линия № 9 Русе разпределителна – Каспичан е 137,470 km . На територията на община Русе, трасето преминава през землищата на 5 села.
Последните ремонти за подновяване на горното строене на железния път са извършвани в отделни междугария, основно в периода 1976 – 1996 г. с изключение на участъка Сеново – Просторно, обновен през 2017 г.
Контактната мрежа е без основен ремонт от въвеждането и в експлоатация през 1983 г.
За модернизацията на най-старата жп линия у нас Русе – Варна ще бъдат инвестирани 290 милиона лева.
Модернизацията ще обхване обектите на железопътната инфраструктура в участъка от гара Русе разпределителна до гара Каспичан, като целта е да бъдат възстановени проектните параметри на железопътната инфраструктура по дължина на цялата жп линия.
Проектът е разделен на две части. Едната част засяга железния път, сградите, контактната мрежа, както в гарите, а втората част на обновяването засяга осигурителната техника в гарите, т.е. системите, с които се управлява движението на влаковете.
Очаква се ремонтните дейности да приключат през 2023-та. Проектните скорости по железопътната линия са от 70 до 130 км/ч.

Симеон Ананиев
ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: От 30 години нищо не се прави за безопасността в жп транспорта

декември 1, 2022

Вчера отново имаше инцидент с влак. Той се блъсна в паднала скала по пътя София –Бургас, между Клисура и Христо Даново. Един от вагоните и локомотивът дерайлираха. Професор Симеон Ананиев, […]

ЖП транспорт

НКЖИ: Дъждът е причина за катастрофата на влака София – Бургас

декември 1, 2022

Дъждовното време е причинило свличането на земна маса, след което скала падна върху железопътната линия София – Бургас. Това заяви за „Хоризонт“ главният ревизор от „Национална компания железопътна инфраструктура“ Кирил […]

Автомобилен транспорт

Кабинетът засекрети тол системата като обект от национална сигурност

декември 1, 2022

С постановление на Министерския съвет Национално тол управление, което е част от структурата на Агенция „Пътна инфраструктура“, е определено за стратегически обект от значение за националната сигурност. Целта е обезпечаване […]