НКЖИ получи разрешение за строеж за механизирано подновяване на железен път по жп линията „Русе разпределителна – Каспичан“

Получените разрешения са за участъците Русе разпределителна-Образцов чифлик с дължина 9 400м“ и за междугарието Образцов чифлик – Ястребово с дължина 10 500 м. Общата стойност на планираните ремонти надхвърля 1 млн лева.

Дължината на жп линия № 9 Русе разпределителна – Каспичан е 137,470 km . На територията на община Русе, трасето преминава през землищата на 5 села.
Последните ремонти за подновяване на горното строене на железния път са извършвани в отделни междугария, основно в периода 1976 – 1996 г. с изключение на участъка Сеново – Просторно, обновен през 2017 г.
Контактната мрежа е без основен ремонт от въвеждането и в експлоатация през 1983 г.
За модернизацията на най-старата жп линия у нас Русе – Варна ще бъдат инвестирани 290 милиона лева.
Модернизацията ще обхване обектите на железопътната инфраструктура в участъка от гара Русе разпределителна до гара Каспичан, като целта е да бъдат възстановени проектните параметри на железопътната инфраструктура по дължина на цялата жп линия.
Проектът е разделен на две части. Едната част засяга железния път, сградите, контактната мрежа, както в гарите, а втората част на обновяването засяга осигурителната техника в гарите, т.е. системите, с които се управлява движението на влаковете.
Очаква се ремонтните дейности да приключат през 2023-та. Проектните скорости по железопътната линия са от 70 до 130 км/ч.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]