Нови правила за тестване на шофьорите за алкохол и наркотици

Sofia, Bulgaria - March 20, 2020: Police control the entrance of Sofia, the capital of Bulgaria is quarantined by the COVID -19 virus, photo taken March 20, 2020, Sofia, Bulgaria.

Нови правила за тестването на шофьорите за наркотици, предвиждат промени в Наредбата за реда за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества или техни аналози, качени за обществено обсъждане.

Една от новостите е, че изрично се посочва, че при всички пътнотранспортни произшествия с пострадал човек на шофьорите ще се извършва проверка с тест или водачите ще се изпращат за медицинско изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози.

Според сегашния вариант това се прави „при необходимост“, което създава предпоставки за противоречиво тълкуване и разнопосочно прилагане на разпоредбата.

Според друга промяна при връчване на талона за изследване лицето се предупреждава, че до вземане на биологични проби за установяване концентрацията на алкохол в кръвта и/или употребата на наркотични вещества не трябва да употребява алкохол и/или наркотици.

Необходимо е в наредбата да бъде предвидено уведомяване на шофьорите, че не следва да употребяват алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози до взимането на проби за химическо и/или химико-токсикологично лабораторно изследване, за да не бъде повлиян резултата от подобно поведение, пише в мотивите към проекта.

С оглед съобразяване с организацията на работа в лечебните заведения се налага да бъде прецизирана разпоредбата, като освен от разследващите полицаи, разследване може да се осъществява и от други разследващи органи.

ЖП транспорт

“Търпимост” за мостове, тунели и за още много инфраструктура, изградена без проект и разрешение за строеж

юни 1, 2023

Ако предложеният законопроект бъде приет от депутатите в този вид, тези строежи няма да подлежат на премахване и забрана за ползване Правна възможност за статут “търпимост” за мостове, тунели, надлези […]

ЖП транспорт

НКЖИ ще подпомогне гимназията в Куклен, Пловдивска област за обучение в направление железопътен транспорт

май 31, 2023

Фирми от Тракия икономическа зона (ТИЗ) ще подпомогнат четири училища в Пловдивска област, за да се превърнат в модерни професионални гимназии. Това стана ясно по време на форум “Бизнесът и […]