Ново руско пристанище свързва Азия с Европа

Пристанище с капацитет 12,5 млн. т ще бъде изградено в руския регион Калмикия, близо до град Лаган на Каспийско море.

То ще свързва действащите пристанища на Иран, Индия и Казахстан с Русия, като значително ще намали времето, необходимо за доставка на стоки от Китай и други азиатски страни в Европа.

На него ще има 32 терминала, въключително за зърнени култури, растителни масла, плодове, зеленчуци и други стоки.
Терминалите за зърно и за контейнери ще имат капацитет от 5 млн. т всеки, докато терминалът за течни товари ще е с капацитет 500 000 т.

Обработката на контейнери е една от посоките, в които новото пристанище ще работи, тъй като съществуващите центрове за морски транспорт в съседните региони понастоящем не са пригодени за това. Планирано е то да поеме контейнери, идващи главно от Индия и страните от Персийския залив, през Иран.

Източник: logistika.bg

ЖП транспорт

Господин министър, къде сте?

През последните дни станаха известни за гражданското общество редица крупни сделки в българските железници, като модернизация на пътнически вагони в Дряново за 27 млн. лв. без обществена поръчка, 26,5 млн. […]

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]