Номер 1 в Турция, скоро и в света: отвориха новото летище на Истанбул

Амбициозен проект

Истанбул вече има трето летище. Заради своето местоположение, сегашната главна аерогара – летище Истанбул Ататюрк – повече не може да бъде разширявано. Новото международно летище на Истанбул е построено на „зелена поляна“. Очакванията са то да се превърне във важен транспортен възел между Европа и Азия и в обозримо бъдеще да стане най-голямото летище в света.

Отварят го и за полети

След няколкократно отлагане новото истанбулско летище сега влиза в експлоатация. То беше официално открито от президента Реджеп Тайип Ердоган още на 29 октомври 2018 година – по повод националния празник на страната, макар че още не беше готово. Сега, след приключването на довършителните работи, всички полети се прехвърлят на новото летище.

Експресно преместване

Денят „Х“ настъпи: авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ се мести на новото летище. Преместването започна в 03:00 часа в петък и приключва до полунощ в събота, 6 април. Директорът на престижния обект няма търпение да види как в ранните сутрешни часове в неделя самолетите вече ще излитат и кацат на новото летище.

Херкулесова задача

По време на голямото преместване от старото на новото летище ще бъдат прехвърлени общо 47 300 тона товари, които могат да се поберат в 5 хиляди тира. Сред тях и тежка техника, като самолетни влекачи, всеки един от които тежи 44 тона. В операцията участват 1 800 души.

Сбогуване с летище Истанбул Ататюрк

Само авиокомпания „Търкиш еърлайнс“ се мести с 280 самолета. 151 от тях трябва да бъдат прехвърлени от старото летище Истанбул Ататюрк, а други 129 ще кацнат директно на новото летище на връщане от вътрешни или международни полети. От неделя летище Ататюрк ще бъде изцяло затворено за полети. Третото летище на Истанбул Сабиха Гьокчен, намиращо се в азиатската част на града, ще продължи да работи.

Протести заради условията на труд

Проектът беше осъществен бързо и по план, но не всичко мина по мед и масло: имаше протести срещу условията на труд на огромния строителен обект. Твърди се, че има и жертви. Много критики отнесе и решението за избор на площадка – заради духащите на това място силни ветрове и падащите гъсти мъгли. Освен това въздухоплаването застрашава важни миграционни пътища на птиците между Европа и Азия.

Футуристично

От икономическа гледна точка новото истанбулско летище е много амбиициозен проект, чиито успех ще може да бъде оценен едва след десетина години. Но то е и много престижен проект за президента Ердоган, който превърна официалното му откриване в грандиозно шоу. Архитектите също имат голям принос за това, както показва футуристичната форма на диспечерската кула.

Скоро № 1 в света?

Първоначално истанбулското летище ще обработва по 90 милиона пътници годишно. През 2028 броят им трябва да достигне 200 милиона. Тогава струващато 10,5 милиарда евро летище ще има капацитет от 500 самолета и на него ще се извършват по 2 000 излитания и кацания на ден. Сега най-голямото летище в света е това в Атланта, САЩ: през него преминават по около 104 милиона пътници на година.

Автомобилен транспорт

Развитие на инфраструктурните проекти в Турция

Министерството на транспорта и инфраструктурата в Турция, завърши много мега проекти, през последните години и продължава да работи усилено за текущите такива. Между тях са моста Османгази, моста Явуз Султан […]

Въздушен транспорт

Национален борд ще разследва катастрофи с влакове и самолети

Национален борд ще разследва катастрофите със самолети, влакове и кораби. Мярката идва, след като през последните месеци се случиха няколко инцидента с летателни апарати, при които имаше и жертви. Бордът […]

ЖП транспорт

Хаoс във влака на премиера

По правилата установени от редица европейски директиви транспонирани в българското законодателство ясно личи какво може и какво не може да се случва при движението на влаковите композиции. От видеото публикувано […]