Симеон Ананиев: Вече е напълно реално съдът да махне ръководството на БДЖ и да бъде назначен синдик

Напълно вероятно е в БДЖ да влезе синдик като в Кремиковци, обяви в „Денят ON AIR бившият директор на ИА „Железопътна администрация“ Симеон Ананиев. Според него допусне ли съдът исканията на някой от неудовлетворените кредитори сценарият синдик да поеме управлението на компанията е напълно реален. При това подобно развитие не означава най-лошото, а напротив – в контекста на проблемите, които създават новите пакети за мобилност жп транспортът излиза на преден план отново.

Частен съдебен изпълнител продава сградата, в която се помещава централата на БДЖ. Причината са просрочени задължения в размер на 103 милиона лева. Как да се стабилизира Националният ЖП превозвач и защо БДЖ не може да върне заемите?

„Държавата винаги е отговаряла на исканията на железницата за финансиране. Трябва ясна финансова визия за управлението на Железницата. Държавата има силата да регулира този процес. Трябва да се направи нова схема, която да балансира развитието на цялата транспортна система“, обясни бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Според него в „Денят ON AIR“ окаяното състояние на Железницата се дължи на 10-годишното бездействие на ръководството ѝ.

„До 1989 г. БДЖ возеше централно, а автобусите разпръскваха от гарите. Където имаше влакове не се позволяваха автобуси. След това дойдоха новите пакети за мобилност. Никъде в света няма конкуренция между железопътен транспорт и автобуси“, подчерта Ананиев.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че финансовото състояние на БДЖ е докарано дотам, че съвсем реален сценарий е кредиторите на Железницата да поемат контрола ѝ.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-06-05/nuzhna-li-e-nova-strategiya-za-upravlenie-na-bdzh

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]