Симеон Ананиев: Вече е напълно реално съдът да махне ръководството на БДЖ и да бъде назначен синдик

Напълно вероятно е в БДЖ да влезе синдик като в Кремиковци, обяви в „Денят ON AIR бившият директор на ИА „Железопътна администрация“ Симеон Ананиев. Според него допусне ли съдът исканията на някой от неудовлетворените кредитори сценарият синдик да поеме управлението на компанията е напълно реален. При това подобно развитие не означава най-лошото, а напротив – в контекста на проблемите, които създават новите пакети за мобилност жп транспортът излиза на преден план отново.

Частен съдебен изпълнител продава сградата, в която се помещава централата на БДЖ. Причината са просрочени задължения в размер на 103 милиона лева. Как да се стабилизира Националният ЖП превозвач и защо БДЖ не може да върне заемите?

„Държавата винаги е отговаряла на исканията на железницата за финансиране. Трябва ясна финансова визия за управлението на Железницата. Държавата има силата да регулира този процес. Трябва да се направи нова схема, която да балансира развитието на цялата транспортна система“, обясни бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев.

Според него в „Денят ON AIR“ окаяното състояние на Железницата се дължи на 10-годишното бездействие на ръководството ѝ.

„До 1989 г. БДЖ возеше централно, а автобусите разпръскваха от гарите. Където имаше влакове не се позволяваха автобуси. След това дойдоха новите пакети за мобилност. Никъде в света няма конкуренция между железопътен транспорт и автобуси“, подчерта Ананиев.

Пред Bulgaria ON AIR той изтъкна, че финансовото състояние на БДЖ е докарано дотам, че съвсем реален сценарий е кредиторите на Железницата да поемат контрола ѝ.

Прочети още на: https://www.bgonair.bg/denqt-on-air/2018-06-05/nuzhna-li-e-nova-strategiya-za-upravlenie-na-bdzh

Автомобилен транспорт

БСП вика Аврамова да обясни за липсващи винетки по границите

БСП вика регионалния министър Петя Аврамова в парламента заради хаоса с винетките по границите. Георги Свиленски излезе на трибуната и информира, че на границите ни е спряна продажбата на дългосрочни […]