Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията на аерогара София

Новият концесионер на летище София е консорциум „Соф Кънект“ с водещ член „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ в партньорство с оператора „Флугхафен Мюнхен“. Това съобщи на пресконферениця министърът на транспорта Росен Желязков.

Операторът управлява второто най-натоварено летище в Германия – това в Мюнхен. Желязков подчерта, че всичките кандидатури за концесиите са били на изключително високо ниво.

На второ място е останала офертата на Aeroports de Paris Group заедно с турската „ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг“ с 80.3 точки, на трето е предложението на Fraport с 80.19 точки, на четвърто – Консорциум „Витоша“, в който влизат „Манчестър Еърпорт Груп“ и китайската BCEGI, а на пето – офертата на „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, в което участва „ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ“, както и операторът на летището в Копенхаген.

Трима от участниците са получили максимален брой точки – 100, за техническо предложение – „СофКънект“, Fraport и Консорциум „Витоша“. Офертите на кандидатите за концесията са били разглеждани в продължение на 90 дни. 

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика. От бъдещия стопанин се иска и да разшири Терминал 2, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

По думите на транспортния министър договорът може да бъде сключен след 15 дни, ако няма обжалване. То можеда се направи в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд.

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]