Операторът на летището в Мюнхен спечели концесията на аерогара София

Новият концесионер на летище София е консорциум „Соф Кънект“ с водещ член „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС“ в партньорство с оператора „Флугхафен Мюнхен“. Това съобщи на пресконферениця министърът на транспорта Росен Желязков.

Операторът управлява второто най-натоварено летище в Германия – това в Мюнхен. Желязков подчерта, че всичките кандидатури за концесиите са били на изключително високо ниво.

На второ място е останала офертата на Aeroports de Paris Group заедно с турската „ТАВ Хаварлиманларъ Холдинг“ с 80.3 точки, на трето е предложението на Fraport с 80.19 точки, на четвърто – Консорциум „Витоша“, в който влизат „Манчестър Еърпорт Груп“ и китайската BCEGI, а на пето – офертата на „ССБ София Еърпорт ДжейВи“, в което участва „ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ“, както и операторът на летището в Копенхаген.

Трима от участниците са получили максимален брой точки – 100, за техническо предложение – „СофКънект“, Fraport и Консорциум „Витоша“. Офертите на кандидатите за концесията са били разглеждани в продължение на 90 дни. 

Концесионерът ще получи Летище София за срок от 35 години. Очаква се от това държавата да спечели над 2 милиарда лева. Компанията трябва да построи нов трети терминал до края на десетата година на концесията. Другите инвестиции в разширяването на инфраструктурата ще зависят от ръста на трафика. От бъдещия стопанин се иска и да разшири Терминал 2, както и да направи проучване и при необходимост да построи втора писта.

По думите на транспортния министър договорът може да бъде сключен след 15 дни, ако няма обжалване. То можеда се направи в 10-дневен срок пред Комисията за защита на конкуренцията и пред Върховния административен съд.

Автомобилен транспорт

Автобусните превозвачи ще протестират символично от днес

Автобусните превозвачи от днес- 13 декември, ще протестират символично срещу липсата на законодателна инициатива на държавните институции за решаването на проблемите в бранша, а на 13 януари се очаква протестът […]

Автомобилен транспорт

България ще настоява за преразглеждане на пакет „Мобилност”

България ще настоява за преразглеждане на споразумението за пакет „Мобилност”, заяви транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг, агенция БГНЕС. „Връщането на камиона е непропорционална и дискриминационна мярка, както връщането […]

Автомобилен транспорт

БСП иска да бъде оттеглена наредбата за „бонус-малус“

БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата „бонус-малус“ и тя да бъде преработена, обявиха на брифинг в парламента от левицата. В нея има сериозни пропуски, внесли сме и предложения […]