Основният ремонт на Дезирата още не е започнал, но Алстом и БДЖ отчетоха напредък

БДЖ и румънския клон на железопътния гигант Алстом отчетоха напредък по договора за ремонт на електрическите и дизеловите мотриси Сименс Дезиро, който е на стойност близо 135 милиона лева. Впечатляващото в случая е, че напредъкът е отчетен още преди да бъде стартирана програмата за основния ремонт на 46-те влака, която по график ще започне през първото тримесечие на следващата година.

През декември 2019 г. „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД и румънската „Алстом” подписаха петгодишен договор за поддръжка на 46 мотрисни влака. Обхватът на договора включва пълна текуща поддръжка, както и основен ремонт на 22 дизелови и 24 електрически мотриси.

Въпреки възникналите неочаквани затруднения и закъсненията в сроковете за изпълнение, причинени от глобалната пандемия, проектът напредна значително през последните месеци: три депа бяха модернизирани, 26 мотрисни влака в момента са в експлоатация и се полагат усилия за подобряване на състоянието на мотрисите, които не са в движение, за да бъдат включени в изпълнението на ежедневния график за движението на влаковете, съобщават двете компании в съвместно изявление.

Те уточняват, че от месец май до септември три депа, в София, Варна и Пловдив, са претърпели мащабна модернизация. В тях били инвестирани над 1 млн. лв., за да бъдат подготвени и оборудвани за извършване на дейности по ремонт и поддръжка на мотрисните влакове.

Вече повече от 50 души на пълен работен ден са постоянно ангажирани в тази дейност. Очаква се броят им да нарасне във фазата на основен ремонт, което създава възможност за осигуряване на нови работни места в България, тъй като „Алстом” отваря офис в София и работи с местни доставчици.

„Въпреки неочакваните закъснения, причинени от световната санитарна криза, преодоляхме първоначалните затруднения и имаме удоволствието да отчетем добър напредък пред широката общественост и нашите клиенти. Мотрисните влакове ще възвърнат доброто си техническо състояние и усилията за тяхното възстановяване ще позволят безопасна експлоатация през следващите десет години“, бяха думите на управителя на „БДЖ – Пътнически превози” ЕООД Любен Нанов при отбелязването на напредъка на дейността по ремонта на мотрисните влакове.

„Стартирането на този проект по време на глобална пандемия беше неочаквано предизвикателство, с което „Алстом” се справя благодарение на екипните усилия положени от румънски екип от експерти, български служители, както и множество местни доставчици, които работят денонощно за успеха на този проект”, заяви Габриел Станчу, изпълнителен директор на „Алстом” за Румъния, България и Република Молдова.

„Развихме и ще продължим да развиваме местни партньорства, за да осигурим доставката на резервните части, необходими за поддръжката на мотрисите.“, добави той.

„Нашите екипи работят за подобряване на съоръженията, като предоставят модерно оборудване и практики за поддръжка, за да намалят времето за престой на съществуващия подвижен състав. Искаме да сме сигурни, че депата ще работят ефективно, за да осигуряват ежедневно повече влакове в експлоатация”, обясни Давид Лоран, директор обслужване в „Алстом” за Централна и Източна Европа.

За тази цел в момента екипът по поддръжката работи за пускането в движение на четири дизелови мотриси, от общо шестте предвидени в договора, които са трайно извън експлоатация. Те ще бъдат отново в експлоатация през следващите месеци след извършен основен ремонт.

Освен това се работи върху подобряване на системите за потребление на енергия и условията за пътуване на клиентите в електрическите мотриси (ЕМВ). Един прототип на ЕМВ се модернизира в депо София с допълнителни функции като безжичен интернет за пътниците и цялостна система за осветление, използваща LED технологии. Тази програма за модернизация ще обхване целия парк, а по-късно ще бъде надградена с допълнителни иновативни функции, като например пътнически информационни системи и нови дисплеи на пултовете за управление на машинистите.

Подготвя се и програмата за основен ремонт за всички 46 мотриси, която да бъде въведена в режим на изпълнение от първото тримесечие на 2021 г.

В своя 35 годишен опит, компанията е изпълнила над 100 проекта за поддръжка на железопътен подвижен състав в 30 държави. Текущите и бъдещите договори за техническо обслужване обхващат над 13 000 единици, като в 20% от проектите влаковете, поддържани от “Алстом”, не са собствено производство.

Източник: https://offnews.bg

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]