Осъдителни присъди по делото Хитрино

15 години затвор получи машинистът Димитър Михнев. Неговият колега Радослав Петков бе осъден на 10 години затвор. Те управляваха товарната композиция, която предизвика трагедията в Хитрино на 10 декември 2016 година. 

Тогава управляваният от тях товарен влак дерайлира, последва изтичане на газ и взрив, който нанесен множество поражения. Михнев и Петков бяха обвинени в причиняването на смъртта на 7 души.


По време на пледоариите о
т Окръжна прокуратурата поискаха наказанието за машинистите близко до максимума, който е 20 години затвор. 

Адвокатите на пострадалите също се обявиха за 20 години затвор за машинистите. От защитата на двама мъже поискаха оправдателни присъди, тъй като обвинението не е доказано по безспорен и несъмнен начин. 

Самите Димитър Михнев и Радослав Петков заявиха пред съда, че съжаляват за случилото се и поискаха да бъдат оневинени. 

Според съда тежката влакова катастрофа е била причинена заради висока скорост при навлизане в гарата. Влаковата композиция, съставена от 26 вагони-цистерни и два локомотива, излезе от железния път. Причинена беше смъртта на седем души. 14 бяха ранени с различни по степен телесни повреди. Повредени и унищожени бяха десетки къщи, сградата на общината, железният път и други.

Разследването на делото от изключителна фактическа и правна сложност бе възложено на следователи от Националната следствена служба под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен и се водеше на специален надзор. 

Присъдата на Шуменския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]