Отбелязаха 41 години от пожара на танкера Ерма

По традиция на 23 юни във Варна бе отбелязана 41-та годишнина от възникването (на тази дата през 1977 г.) на пожара на танкера „Ерма“. В началото на пожара, в първите минути на който загиват двама души от екипажа, застанал на първо кейово място на нефтеното пристанище, с около 10 000 тона нефт на борда, в близост до бреговите цистерни с нефтопродукти на „Петрол“, до съседен кораб, разтоварващ бензин, и до корабите на ВМС в базата, танкерът е огромна опасност за град Варна с непредсказуеми последици. В гасенето се включват кораби, както и пожарни машини от брега. За известно време ситуацията е извън контрол. Все пак с участието но пожарникари, военни моряци, водолази, особено след поемането на ръководството от генерал-лейтенант Илия Дончев – началник на Националната противопожарна охрана, ситуацията е овладяна и в рамките на едно денонощия пожарът е потушен.
На събитието край паметната плоча на генерал-лейтенант Илия Дончев бяха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, директорът на Районна дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН) – Варна, комисар Тихомир Тотев, флотски ветерани, к.д.п Богдан Богданов – председател на Българската морска камара.
Присъстваха четирима мъже – преки участници в събитията преди 41 години: к.д.п. Никифор Герчев – председател на БУЛСАР, тогава началник на Аварийно-спасителния отдел към Управлението за поддържане на морските канали и акваторията на пристанищата, полковник о.з. Цанко Ганев – един от хората, прекарали близо 24 часа в борбата с пламъците, по онова време старши лейтенант, заместник-началник на Втора варненска противопожарна служба, водолазът Пламен Димов, който заедно с колегата си Веселин Димов влизат в горивния танк и прекратяват достъпа на „гориво“ до огнището на пожара, и капитан І ранг о.з. Георги Георгиев – заместник-председател на БУЛСАР, по онова време командир на Аварийно-спасителния отряд на ВМС.
За събитията около потушаването на пожара говори к.д.п. Никифор Герчев. Контраадмирал Митко Петев оцени взаимодействието между институциите и необходимостта от преосмисляне на уникалната ситуация в интерес на днешната проблематика. Говориха още морският общественик капитан Васил Дачев, полковник о.з. Цанко Ганев.
По повода бе огласен адрес на главен комисар Николай Николов – директор на НСПБЗН. На паметната плоча бяха положени цветя. Всъщност 23 юни би могъл да се разглежда като ден на спасяването на Варна, като ден на памет пред отишлите си от този свят храбреци – нейни спасители.

В.Димитров, списание „Океан“

Автомобилен транспорт

Жители на Шумен протестират срещу винетките

За втори пореден ден жителите на шуменските квартали „Макак“ и „Мътница“ излязоха на протест срещу изискването да пътуват с винетки до Шумен. Около 100-тина души се събраха на входа на […]

Автомобилен транспорт

Петя Аврамова: Следващата седмица ще има нов шеф на АПИ

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че следващата седмица трябва да се вземе решение кой да е новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предаде Дарик радио. Пътното управление […]

Воден транспорт

Най-важната река в Европа пресъхва

B типичeн дeн peĸa Peйн в Гepмaния e дocтa нaтoвapeнa: фepибoтът нa Keвин Kлипc, пpeвoзвaщ aвтoмoбили, ce бopи зa мяcтo c бapжи, нoceщи cypoвини зa фaбpиĸитe нa юг и гepмaнcĸи […]