Отслабващият трафик на товарни кораби е нова червена светлина за икономиката

Броят на пуснатите в движение товарни кораби за превоз на насипни суровини и контейнери – основно средство за транспортиране на материали и завършена продукция, отбелязва значителен спад през последните шест месеца. Това е и поредният знак за продължаващото по-значително забавяне на световната икономика.

Измерителят Baltic Dry Index, който отчита транспортните разходи за суровини като желязна руда, въглища и др., е спаднал с 47% от средата на 2018 г. насам – по същото време, по което в силя влязоха и първите мита в търговския спор между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Сухите суровини, пренасяни в насипно състояние, се смятат за водещ икономически индикатор, тъй като те се използват в ключови индустриални сектори. По тази причина анализаторите посочват, че понижаването на активността говори за сериозно икономическо забавяне.

„Знаците, че позициите на САЩ и Китай в търговските преговори остават раздалечени, продължава да натежава върху настроенията на пазарите на суровини“, посочват от банка ANZ.

Според управителния директор на консултантсаката фирма Commodore Research Джефри Ландсберг налице са реални признаци за бедствие. „Макар темповете на насипните товари често да са изправени пред поне известен натиск в началото на годината, магнитудът на спадовете, наблюдавани в последно време, е много рядък“, посочва той.

Baltic index е изгубил една четвърт от стойността си от началото на годината и преносът на сухи насипни стоки не е единственият пазар, понесъл удар.

Измерителят Harpex Shipping Index, който проследява обемите контейнери, е спаднал с 30% от юни 2018 г. насам. Като мярка за търсенето на готови стоки от производител за потребител броят контейнери също се възприема като водещ икономически индикатор, а намалението отразява отслабващите данни за производството в Азия, Европа, Северна Америка.

В еврозоната проучване, публикувано в четвъртък, показа, че растежът на бизнеса се забавя в началото на 2019 г., а обема на нова работа се понижава за първи път от над четири години насам.

По рано тази седмица азиатският шампион Япония също публикува сходно слаби данни за промишлеността си. В Китай пък властите предупредиха, че отслабването на икономиката ще се отрази върху пазара на труда, тъй като намаляващите производствени поръчки водят и до по-слаба активност идните месеци.

Засега САЩ се намират в по-добра форма спрямо някои от другите водещи икономики, но дори и там промишлените индекси сочат към отслабване от края на 2018 г. насам.

Източник: investor.bg


Автомобилен транспорт

Нека не се залъгваме за електромобилите

Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За съжаление, днес това е все още илюзия. Колкото и някои да се опитват да ни убедят в противното. Защо крият цялата истина […]

Въздушен транспорт

Нов опит: концесията на летище „Пловдив“ тръгва пак през юли

Нов опит за отдаване на концесия на летище „Пловдив“ – през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков […]

Градски транспорт

ВЪРВИМ ЛИ КЪМ ЗАТРИВАНЕ НА ТРОЛЕИТЕ В СОФИЯ?

Ако наблюдавате поли­тиката на Столичната община през последните две години, ще забележите, че започва да се заражда основателно и обосновано съмнение, че има ясно изразен стремеж тролейбусният транспорт да бъде […]