От днес – масови проверки за носенето на маски в градския транспорт

Глоби очакват пътниците на столичния градски транспорт, ако не носят предпазни маски. За това ще следят в превозните средства екипи на Центъра за градска мобилност и полицията, които започват съвместни проверки от днес.

Градският транспорт постепенно започва да движи с делнично разписание, уверява кметът на София Йорданка Фандъкова. „Целта е да може все пак да няма струпване на хора в градския транспорт. Напомням, че и по заповедта на министъра на здравеопазването маските в градския транспорт са задължителни. Моля гражданите да ги ползват!“

„Не става въпрос за игри. Нито искаме да глобяваме, нито да проверяваме, но е изключително важно да бъдем съвестни и да спазваме тези мерки“, коментира Димитър Дилчев от Центъра за градска мобилност в София в предаването „Преди всички“.

Съвместните проверки с полицията ще продължат, докато мерките са в сила, уточни той и напомни, че физическият достъп до шофьорите е ограничен, а те също работят с маски.

Не се очаква скоро възстановяване на пътникопотока в размера отпреди извънредното положение. Възстановяване в обичайния обем може би ще има есента, ако всичко се развие добре дотогава, коментира Димитър Дилчев пред „Хоризонт“.

За наземния транспорт се възстановява делничното разписание, това означава повече коли, но работното време остава както във времето на ограничения – до около 22 часа за градските и около 22:30  за крайградските линии.

Все още няма да се движат автобусите по линиите 58, 66, 103, 122, 294, 306 и 505.  № 63 все още няма да се движи до „Златните мостове“ на Витоша.

Броят на метровлаковете ще е по зимен график и с намалено работно време. Нощен транспорт няма да има.

Има изготвено предложение срокът на платените винетни стикери за зоните за платено паркиране да бъде удължен с два месеца заради промяната в режима на паркиране по време на извънредното положение, съобщи Дилчев.

ЖП транспорт

Оферта от БДЖ: Работите при нас 5 г., не плащате такса във вуз

„Булгартрансгаз“, „Български пощи“, „Винпром АД“, ТЕЦ „Марица Изток 2“ ЕАД, Националната електрическа компания, „Джи Пи Груп“, „Аджибадем Сити клиник“, БДЖ, „Монтюпе“ и т.н. – това са само част от 146-те […]