Париж предлага безплатен обществен транспорт за деца под 11 г.

Семейна ваканция във Франция може и да не ви звучи като най-изгодната почивка, но Париж предприема нова мярка, която да помогне на семействата да получат повече за парите си.

Кметът на Париж Ан Идалго обяви, че децата под 11-годишна възраст ще могат да се возят на обществения транспорт безплатно от септември, дори и да не са парижани.

Това е само една малка стъпка от плана на кмета, който предвижда общественият транспорт да бъде безплатен за всички, според The ​​Local.

Понастоящем децата на възраст под четири години използват парижкото метро без пари, но тези на възраст от 4 до 11 години се таксуват на половин цена.

Новата мярка също така ще позволи на хората с увреждания на възраст под 20 години да се возят безплатно, намалява се и цената на ученическите и студентските карти.

Младежите на възраст между 14 и 18 години също така ще могат да използват безплатно градската система за велосипеди, според Lonely Planet.

Всички тези мерки са предназначени да направят по-чиста околната среда в центъра на Париж, като кметът се надява да увеличи броя на пешеходците и да намали този на колите в района.

Според CityLab улиците в Париж бавно се превръщат в„пешеходни”, като се намалява броя на пътните ленти и се забранява движението на някои автомобили. Досега противниците на тези мерки разкритикуваха промените, като ги нарекоха елитарни и предубедени към жителите с ниски доходи.

Но по-евтиният или дори безплатният обществен транспорт може да се разглежда като отговор на тези критики.

Еднопосочният билет за възрастни за обществен транспорт в Париж струват 1.90 евро (2.17 долара), което е относително евтино, в сравнение с други големи градски райони по света – метрото или автобусът в Ню Йорк, например, са с цена от 2.75 долара (2.40 евро).

Много други градове, като Берлин и Лондон, имат отстъпка или дори безплатни пътувания за деца под определени възрасти, според Lonely Planet.

profit.bg

Uncategorized

Асоциацията на българските авиокомпании: 2018 бе една добра година

Като традиционна и сравнително добра оцениха от Асоциацията на българските авиокомпании /АБА/ 2018 г. за българската гражданска авиация. Според Станислав Станулов, председател на АБА, близо 9-процентният ръст в превозените пътници […]