Парите от летище София – вместо за БДЖ отиват за безконтролно харчене от правителството на Борисов

Парите от концесията на летище София няма да влезнат в железниците, както бе планирано от ГЕРБ и бившия транспортен министър Ивайло Московски. Това стана ясно от интервю по БТВ на сегашния министър Росен Желязков. Според него държавата ще си възстанови 196 млн. лв., които са били отпуснати на БДЖ за погасяване на задължения към кредиторите на компанията. Новото положение обаче е, че държавата ще си прибере и 208 млн. лв. от НК „Железопътна инфраструктура“ – това са парите, които са били дадени за национално съфинансиране на железопътните проекти, изграждани с европейски средства. Това изтегляне на пари от национално съфинансиране ще бъде извършено само от НКЖИ, но не и от пътните проекти, въпреки, че правителството неколкократно твърди, че се съобразява с европейската политика за насърчаване на железопътния транспорт.

По закон постъпленията от концесионни такси и възнаграждения, както и от приватизация трябва да постъпват в т.нар. Сребърен фонд, който да подсигурява пенсионната система. За да бъде избегнат този процес, бе гласувано от парламента първата концесионна такса от концесията на летище София да бъде предназначена за железопътния транспорт.

С новата врътка на думи 404 млн. лв. ще бъдат дадени на железниците у нас, но де факто ще постъпят в държавния бюджет. И тъй като не са планирани като приход, те ще се водят като бюджетен излишък, с който правителството ще разполага без да се налага да се отчита на парламента.

Ако подобни средства бяха планирани предварително, те трябваше да бъдат включени в държавния бюджет. Такива приходи от БДЖ или от НКЖИ обаче не са предвидени в Закона за държавния бюджет, показа проверка на Транспортал.

Досега практиката на правителството на ГЕРБ бе с пари от бюджетния излишък да се финансират предизборни инвестиции, както и да се възлагат поръчки на фирми, близки на управляващите. Най-вероятно в тази сметка ще влезнат и новите 404 млн. лв. от концесията на летище София.

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]