Парламентът възложи на правителството да подготви позиция в защита на българските автопревозвачи

Със 140 гласа „за” Парламентът единодушно гласува решение, с което възложи на Министерски съвет да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме позиция в подкрепа на исканията на българките превозвачи и в защита на техните права и интереси.
В мотивите на решението, под което стоят подписите на народни представители от всички парламентарни групи, се посочва, че законодателният пакет за мобилност на ЕК представлява „пряка заплаха за фалит на стотици български превозвачи”.
Депутатите се обединиха около идеята, че задължението за ползване на редовната седмична почивка извън борда на превозното средство, заложено в пакета за мобилност, ще принуждава шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни, а това ще им струва допълнителни разходи за застраховка и престой в хотел.
По време на дискусиите стана ясно, че изискването за завръщане „у дома” на всеки три седмици също поставя превозвачите пред сериозно предизвикателство, защото предприятията ще правят допълнителни разходи за транспорт на служителите, за да се върнат в страната.
В мотивите на решението е записано още, че предлаганите промени в т. нар. пакети за мобилност 1 и 2 поставят рестриктивни правила, които не отчитат спецификите на транспортния сектор и дори представляват нарушение на основните принципи на ЕС за свободно движение на хора, стоки и услуги.
По време на дебатите Искрен Веселинов от „Обединени патриоти” посочи: „Приветствам това завидно единство в българския парламент, който застава зад интересите на българските превозвачи”.
Георги Свиленски от „БСП за България” допълни: „Надявам се българското правителство час по-скоро да се събере, да вземе това важно за българските превозвачи решение и да отстоява техните интереси”.
„Трябва да се борим да бъде премахната тази мярка, а българските превозвачи да бъдат поставени на конкурентен принцип и равни със всички останали”, каза Станислав Иванов от ГЕРБ.
Йордан Цонев от ДПС също изрази подкрепата на партията за българския бизнес.

Проектодекларацията е подписана от всички политически сили, включително от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП Цветан Цветанов и Корнелия Нинова.
Агенция „Фокус” припомня, че на 8 най т. г. в Министерски съвет се състоя среща между премиера Бойко Борисов, транспортния министър Ивайло Московски и представители на превозвачите, където пакетът за мобилност на ЕС е бил обсъждан. На срещата бе декларирана категорична подкрепа от страна на Правителството към превозвачите за протеста, който е насрочен за 16-ти и 17-ти май. Премиерът Бойко Борисов пое ангажимент темата да бъде дискутирана на срещата между него и президента на Франция – Еманюел Макрон, както и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]