Петко Ангелов: Постигнахме успех в Брюксел с отлагането на пакет 1 за мобилност, благодарни сме за обществената подкрепа


Петко Ангелов е собственик на една от най-големите товарни автoмобомилни компании в България. Той бе и един от организаторите на протеста на превозвачите, който се проведе вчера в Брюксел. От Транспортал се свързахме с него за кратък коментар на изминалите събития и фактът, че вероятно целият пакет няма да бъде гласуван в рамките на този европарламент.
  • Господин Ангелов, вчера в Брюксел участвахте в протеста на превозвачите по време на гласуването на предложенията по пакет 1 за мобилност. Доволни сте от резултатите от гласуването?
  • Да, аз лично съм доволен. Можем да отчетем победа. Малка, но все пак победа. След две години закъснение все пак постигнахме някакъв резултат.
  • Но все пак дори и да не се гласуват тези предложения, те ще останат за следващия европарламент?
  • Да така е. Но при всички положения при новия състав на ЕП ние ще имаме вече достатъчно време и възможности да разясним нашите позиции, ще обясним с какво сме съгласни и с какво не.
  • Въпреки проблемите в началото вие успяхте да получите сериозна обществена подкрепа за каузата си. Доволни ли сте от това?
  • Да, защото успяхме да обясним на обществото какво ще бъде отражението от въвеждането на тези дискриминационни изисквания. Ако тези изисквания все пак някога бъдат гласувани, това би струвало на българската икономика над 1 млрд. евро – това са парите, които нашите компании внасят годишно в бюджета.
  • Прави впечатление че във вашия случай до голяма степен върху вашия бизнес влияе и външната политика както на страната ни, така и на ЕС. До каква степен влияят санкциите върху Русия върху превозвачите?
  • Мога спокойно да кажа че през 1992-1993 г. почти всички товари които возихме бяха в посока Русия и бившите съветски републики. Това все още е един голям пазар и ако санкциите паднат, ние бихме разширили до голяма степен бизнеа си на изток.
  • Вие се занимавате основно с товарни превози, но докато се борихте с Пакет 1, на вратата вече чука Пакет 2, който касае автобусните превози. Като че ли и там нещата не изглеждат много розови?
  • Да, действително в Пакет 2 също има текстове, които ще ударят много сериозно българските автобусни компании. Вече сме обсъждали тези предложения и този път се надявам, че държавата ще използва поуките и опита който има от проблемите с Пакет 1 и ще реагира навреме за да защити българския икономически интерес.
Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]