Петър Мутафчиев: България трябва да оспорва пакета „Мобилност“ в Съда на ЕС

Големият проблем е, че обсъждахме усърдно пакета „Мобилност“ през 2019 г., а не по-рано. Сегашната ситуация щеше да е различна, ако взаимодействието с бранша се беше случило предварително и всички си бяха свършили работата още в началото на обсъждането на пакета. Това каза Петър Мутафчиев, бивш министър на транспорта, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Той обясни, че Европейската комисия е възложила отново да се направи анализ на влиянието върху екологията, който трябва да протече в период от 1 година.

„Има вероятност на база на анализа да се иска преразглеждане на решението. Това може да се случи, ако има позитивен резултат, че това ще влияе вредно на екологията“.

Но по думите му шансовете за това за минимални. 

„Политиката на Европа е оформена по този въпрос. Наблюдаваме обединен оптимизъм в България, че може да се спре нещо, което вече е трудно да се спре“.

Мутафчиев обясни, че текстът, който ще засегне най-силно българските превозвачи, е, че камионът ще трябва да се връща в страната на всеки 8 седмици.

„Между 2005 г. и 2007 г. имаше бум на автомобилния транспорт. Каботажът даде въздух на бранша и спаси до определена степен срива на фирмите. Сега отиваме към ограничение, което ще създаде много главоболия“.

Той коментира, че протестите няма да окажат влияние. Според него ако пакетът бъде приет в този си вид, България трябва да оспорва решението в Съда на Европейския съюз.

Вижте още във видеото на телевизия Блумбърг

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]