Петър Мутафчиев: Сложността на системата за тол и винетни такси я прави трудноизпълнима и скъпа

“Ние сме поставени пред ситуация да се внедри в страната ни една таксова система за пътни такси, която реално е трудноизпълнима“, коментира пред БНР Петър Мутафчиев, председател на Форума за балкански транспорт и инфраструктура.

“И затова ние предупредихме преди много време, тъй като тази система е създадена на няколко нива, тя трябва да отчита едновременно и електронни винетки, едновременно и чрез сателит тол таксата на камионите над 3 тона и половина, което я поставя в една доста сериозна сложност- възможно ли е да се извършва по този начин контрол, коментира той в интервю за предаването “12+3“.

За това, което говорим – сложността, ние говорихме предварително. Знаете, че в Европа предстои да се направи цялостна европейска тол система, за която все още не са ясни параметрите и технологията, по която ще бъде направена, коментира още той.

Това, което правителството реши като система се доближава най-близко до въведената вече в Унгария. Мотивите бяха, че с нея ще се получат по-високи приходи. Само че това не е вярно – тя е системата с най-високи разходи за изграждане и поддръжка и най-висока сложност. А можеше да се иде на по-евтин и ефективен вариант като този в Турция – лепи се един стикер, автомобила минава през няколко контролни рамки и на тази база се заплаща изминатото разстояние.

Според анализа на Световната Банка поддръжката на тол системата би струвала около 20% от приходите от нея. Тоест при заложени приходи от1,2 млрд. лв. за системата ще отиват над 200 милиона лева. А аналогичната система като тази в Турция би струвала не-повече от 8 млн. лева на година.

На няколко пъти водихме разговори с пътната агенция и с регионалното министерство, включително и с министър Лиляна Павлова, като предупредих за проблемите, които биха изникнали. Беше ми отговорено, че ще бъдат взети всички възможни мерки тези проблеми да се избегнат, обясни Мутафчиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]