Петър Мутафчиев: С парите за пътища ще платим предизборните сметки на Бойко Борисов и на ГЕРБ

С плащанията за пътищата, които в момента се предприемат от управляващите, де факто ще платим предизборните сметки на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Това мнение изрази пред БНР бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев, който е председател на УС на Форума за балкански транспорт и инфраструктура.

Защо това решение правителството не го взе, когато приемахме бюджета преди няма и два месеца? Защо не се взе това решение предварително? Не може бюджета да си го приел преди един месец и този въпрос да не си го решил.”

В бюджет 2021 за текущи ремонти и поддръжка на пътищата са били предвидени 260 милиона лева – близо 100 милиона повече от парите за 2019 г. Сключените за тази година от АПИ договори са за 2 милиарда лева или почти 9 пъти повече от предвиденото в бюджета, поясни Мутафчиев.

Ще потърси ли правителството отговорност за това, че с акт на държавна структура държавата задлъжнява по този начин, коментира бившият транспортен министър в предаването “Преди всички”.

Мутафчиев се позова на експертни оценки, според които за нормално пътно поддържане у нас годишно са необходими около 400 милиона лева, като сега вероятно тази сума ще претърпи корекции заради новите цени.

Защо инфраструктурата не е подобрена, след като се дават повече пари, пита още Петър Мутафчиев.

Приходите от тол системата за 2021 г. са 450 милиона лева – от винетки и тол такси за товарните автомобили, 80 милиона са разходите за издръжка на системата, уточни той.

В момента чрез тол системата се получават по-малко пари от времето, когато действаше общата винетна система за леките и товарните автомобили, заяви Мутафчиев.

„Бих искал да попитам председателят на браншовата организация Стефан Чайков, който е бивш директор на пътната агенция, дали би сключил по негово време договори, за които няма осигурено финансиране. От бранша много добре са знаели, че пари няма, въпреки това са си мълчали. И сега очакват отговори на въпроси, които не са задали когато трябва на когото трябва. Да, когато се сключват договори, те трябва да се изпълняват, като страните трябва да са коректни една към друга. Строителят трябва да извърши своята работа качествено и в срок, а държавата трябва да му плати за това. И ако са сключвани договори, без да са осигурени тези пари, то тогава представителите на държавата, които са го сключили трябва да понесат своята отговорност, включително и наказателна, тъй като са нарушили един куп закони.“, коментира Мутафчиев

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]