Пилотни доставки на колети с дрон в Украйна

Националният пощенски оператор на Украйна – Нова поща, е изпълнил първата доставка на колет в страната с безпилотен летателен апарат (UAV). Пратката е транспортирана от Киев до Харков и обратно. Колетът напусна летището на Киев в 07:00 ч. и за пет часа пристига в Харков. Обратният полет също е бил завършен за пет часа. От пощенския оператор посочват, че за първи път UAV с колет е прелетял разстояние от 480 км.

„Планираме да намалим времето на полета до три часа и да мащабираме услугата за доставка с дронове, като я направим достъпна за повечето клиенти“, посочват от Нова поща.

Дронът е разработен и контролиран от украинската технологична фирма Aerodron. Пакетът е доставен директно на летището от пощенската служба, където е бил натоварен в специално отделение на дрона.

Дронът се е наблюдавал от оператор, който може да поеме контрола над устройството в случай на авария. За допълнителна безопасност дронът е бил оборудван с парашут и по време на тестовете е бил придружен от допълнителен самолет.

Следващият тестови полет ще е до Лвов. Планира се търговските операции с дрона да стартират през 2022 г.

Източник: https://www.logistika.bg/menu/23/post/28051/Pilotni-dostavki-na-kolеti-s-dron-v-Ukrajna

ЖП транспорт

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” […]