Подкрепяме РС Македония за изграждане на жп инфраструктурата по Коридор VIII

България ще подкрепи пред Европейския съюз ускоряване на изграждането на жп инфраструктурата по Коридор VIII на територията на Република Северна Македония. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски на среща с генералните директори на управителите на инфраструктурите на двете държави.

„Коридор VIII е от стратегическо значение не само за Европейския съюз, а и за развитието на целия Балкански регион. Тази транспортна връзка ще даде възможност за увеличаване на товаропотока от пристанища Варна и Бургас през Северна Македония направление Дуръс към Европа. Това ще подобри значително свързаността между двете страни“, посочи Красимир Папукчийски. 

Той изтъкна желанието на България да окаже експертна и методическа помощ на македонските специалисти в изработването на предпроектните проучвания, както и при управление на проектите за модернизация на жп инфраструктурата, финансирани с европейски средства.

Заместник-министърът отбеляза, че освен изграждането на жп инфраструктура, важен елемент за свързаността в посока север-юг и изток-запад, е построяването на интермодални терминали. „До края на тази година НК „Железопътна инфраструктура“ ще стартира процедура за изграждането на интермодален терминал в Русе, по Плана за възстановяване и устойчивост“, съобщи Папукчийски. Той допълни, че според експертната оценка, ефективността на транспортната система в Северна Македония ще се повиши значително, ако бъдат положени усилия за изграждането на допълнителна инфраструктура, която да обслужва интермодалните превози по основните жп направления. 

По време на разговорите бяха обсъдени етапите на развитие на проекта за тунел под „Деве баир“, както и възможностите за допълнително финансиране. 

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]