Подменят автобусния парк в Бургас с електробуси

Разработва се график и се уточняват трасетата за превоз до 5-ти километър   

Общинският превозвач „Бургасбус“ готви сериозен технологичен скок – последващо обновяване на автопарка с модерни електрически автобуси.

„Следим внимателно пазара на еко машини, защото това е бъдещето на градската мобилност. Наблюдаваме как такива автобуси вече се движат в столицата, за да приложим в Бургас най-добрия модел“, коментира пред „Дарик“ управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев.

Обсъждат се различни варианти за задвижване на еко-машините, които се предлагат на пазара – изцяло на батерии или такива с хибридни системи. „Не сме спрели да обновяваме автопарка. Следващата стъпка е инвестиция в автобуси, щадящи околната среда в отговор на все по-сериозните изисквания за намаляване на вредните емисии“, каза още инж. Драгнев.

По думите му, на дневен ред е разработването на график и уточняване на трасетата за автобусен превоз до 5-ти километър. От „Бургасбус“ обмислят и обществен транспорт да има и до Индустриалния парк на Бургас и безмитната зона.

Екшън планът от началото на миналата година за овладяване на финансовата криза в превозваческото дружество пък е дал добри резултати, допълни шефът на превозвача. Натрупаните загуби от 3,9 млн. лева към днешна дата са стопени до едва 539 000 лева.

„Подходихме амбициозно с идеята да приключим на нула, но това не се случи заради независещи от нас обстоятелства. Знаете, че през миналата година имаше скок в цените на горивата, електроенергията и увеличение на минималната работна заплата“, поясни Драгнев.

В края на този месец общинските съветници в Бургас ще гласувата предложението за нов мандат на Драгнев като управител на общинския превозвач. Предложението е на заместник-кметът по финансовите въпроси Красимир Стойчев. Петко Драгнев ръководи дружеството от ноември 1995 година.

Автомобилен транспорт

Нека не се залъгваме за електромобилите

Електромобилите не нанасят никакви вреди на природата? За съжаление, днес това е все още илюзия. Колкото и някои да се опитват да ни убедят в противното. Защо крият цялата истина […]

Въздушен транспорт

Нов опит: концесията на летище „Пловдив“ тръгва пак през юли

Нов опит за отдаване на концесия на летище „Пловдив“ – през юли процедурата ще бъде въобновена и ще започне събиране и оценяване на оферти. Това съобщи транспортният министър Росен Желязков […]

Градски транспорт

ВЪРВИМ ЛИ КЪМ ЗАТРИВАНЕ НА ТРОЛЕИТЕ В СОФИЯ?

Ако наблюдавате поли­тиката на Столичната община през последните две години, ще забележите, че започва да се заражда основателно и обосновано съмнение, че има ясно изразен стремеж тролейбусният транспорт да бъде […]