Подменят автобусния парк в Бургас с електробуси

Разработва се график и се уточняват трасетата за превоз до 5-ти километър   

Общинският превозвач „Бургасбус“ готви сериозен технологичен скок – последващо обновяване на автопарка с модерни електрически автобуси.

„Следим внимателно пазара на еко машини, защото това е бъдещето на градската мобилност. Наблюдаваме как такива автобуси вече се движат в столицата, за да приложим в Бургас най-добрия модел“, коментира пред „Дарик“ управителят на „Бургасбус“ инж. Петко Драгнев.

Обсъждат се различни варианти за задвижване на еко-машините, които се предлагат на пазара – изцяло на батерии или такива с хибридни системи. „Не сме спрели да обновяваме автопарка. Следващата стъпка е инвестиция в автобуси, щадящи околната среда в отговор на все по-сериозните изисквания за намаляване на вредните емисии“, каза още инж. Драгнев.

По думите му, на дневен ред е разработването на график и уточняване на трасетата за автобусен превоз до 5-ти километър. От „Бургасбус“ обмислят и обществен транспорт да има и до Индустриалния парк на Бургас и безмитната зона.

Екшън планът от началото на миналата година за овладяване на финансовата криза в превозваческото дружество пък е дал добри резултати, допълни шефът на превозвача. Натрупаните загуби от 3,9 млн. лева към днешна дата са стопени до едва 539 000 лева.

„Подходихме амбициозно с идеята да приключим на нула, но това не се случи заради независещи от нас обстоятелства. Знаете, че през миналата година имаше скок в цените на горивата, електроенергията и увеличение на минималната работна заплата“, поясни Драгнев.

В края на този месец общинските съветници в Бургас ще гласувата предложението за нов мандат на Драгнев като управител на общинския превозвач. Предложението е на заместник-кметът по финансовите въпроси Красимир Стойчев. Петко Драгнев ръководи дружеството от ноември 1995 година.

ЖП транспорт

Bombardier Transportation отваря офис в София за подкрепа на български проекти

БЪЛГАРИЯ: Bombardier Transportation създаде дъщерно дружество в България и откри офис за управление на проекти в София. „Със значителната модернизация на железопътния транспорт в България, този нов офис бележи важен […]

Uncategorized

Караянчева, ако някой може да дава разрешения за метрото, това не сте вие от ГЕРБ

Михаил Рангелов „Като не ви харесва Бойко, не ходете с метрото“, призова протестиращите председателката на парламента Цвета Караянчева. Въпреки, че присвояването на държавни постижения за партийни цели е нормална практика […]

Градски транспорт

Готвят ново орязване на градския транспорт в София

От гражданската организация „Спаси София“ са против готвеното съкращаване на градския транспорт в София. Идеята за намаляване на градския транспорт е обявена в доклад, внесен в Столичния общински съвет от […]