Подписаха концесията на Летище София

Министърът на транспорта и информационните технологии Росен Желязков подписа договора за концесията за Летище София. Това стана в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Процедурата за концесионер бе спечелена от консорциум „Соф Кънект“, с летищен оператор „Мюнхен“, в който участват немски, френски и австрийски компании. Инвестициите на концесионера ще бъдат в размер на не по-малко от 608 милиона евро за срока на концесията – 35 години. Те ще бъдат насочени към подобряване и усъвършенстване на нивото на обслужване на Летище София, осигуряване на надеждност, достъпност, поддръжка, безопасност, сигурност, здраве и околна среда.

Консорциумът „Соф кънект“ беше избран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за концесионер на летище София през лятото на миналата година. Още през юли, обаче, останалите четирима участници, които бяха подали оферти за концесията на летище София – „Манчестър Еърпортс Груп“, „Еърпорт де Пари“, „Фрапорт България“ и „СББ София Еърпорт“, обжалваха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В средата на ноември антимонополният орган потвърди избора на „Соф кънект“ за концесионер на столичното летище. Няколко дни по-късно най-голямата британска летищна група „Манчестър Еърпортс Груп“, която участва в процедурата на транспортното министерство с китайската „Бейджин Енджинийринг Груп“, съобщи, че ще обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд (ВАС).

В крайна сметка на 5 юни тази година Върховният административен съд остави в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията от 14 ноември 2019 г. С него се потвърждава изборът от Министерството на транспорта, информационните съобщения и технологии за концесионер на Летище София, с което за изпълнител е определен консорциум „Соф кънект“.

Консорциумът планира изграждането на трети терминал на летището до десетата година от срока на концесията и нов карго терминал на мястото на стария Терминал 1. На по-късен етап е предвидено и разширяване на Терминал 3, включително чрез инвестиране в хотел.

Автомобилен транспорт

Уволненият шеф на ”Автомагистрали” отказва да напусне поста си

Нямаме никакво намерение да напуснем постовете си в управителния съвет на ”Автомагистрали” ЕАД. Това заяви пред ”24 часа”, една от близките медии на ГЕРБ, изпълнителният директор на държавното дружество инж. […]