Полски електроавтобус мина по линията Пловдив – Асеновград

Демонстрация по извънградската линия Пловдив – Асеновград и обратно направи полски електробус, отличен със специален плакет за изключителен иновативен продукт от Международния технически панаир. Без да зарежда допълнително батериите си, екологичното возило премина близо 60 км. Той развива 50 км/час в градска среда, а извън нея може да се движи със 130 км/час.

„Нашите електроавтобуси са нископодови, нямат напречни стъпала и са достъпни за трудноподвижни хора и за майки с колички. Иновативни са, защото батериите им са на пода, което ги прави стабилни. Различните варианти на капацитета на батериите позволяват изминаване от 140 до над 300 км“, коментира регионалният директор на компанията Марчин Завадски.

Той уточни, че произвеждат 8, 10 и 12-метрови бусове, като са избрали да направят премиера на екологичните возила за Балканите на Пловдивския панаир и вече има интерес от няколко български общини.

„Избрахме да представим в Пловдив 10-метров бус с 85 места, от които 25 седящи, както и място за хора с увреждания. Екоавтобусите могат да се зареждат на електрическите станции, които вече са монтирани в градовете за електромобили, но зареждането става бавно. Затова се изграждат по-мощни станции, представени от наши партньори, чиято иновативна разработка получи златен медал на Техническия панаир“, посочи Завадски.

„Искаме да си сътрудничим с български компании, защото стратегията ни е да имаме местни партньори“, ръководителят на Полското външнотърговско представителство у нас Владислав Кшищоф. Той уточни, че сервизното обслужване ще бъде осигурено от българска компания, чиито екип ще премине обучение в Полша, след което ще получи сертифициране за сервиз и поддръжка за цялата страна.

„Нашите електробуси са изцяло полски проект, създаден в името на чистотата на въздуха и намаляване на шума в околната среда. В компанията ни работят 60 човека, като инженерният екип е от 8 професионалисти. Гаранцията на екоавтобусите по стандарт е 4години“, посочи полският мениджър. Той допълни, че планират да произвеждат 150 автобуса годишно.

Мениджърите от Полша се срещнаха със заместник-кмета на Асеновград Теньо Манолов, който прояви интерес към спецификацията на екологичните автобуси.

ЖП транспорт

Журналист от „Гардиън“ се качи в нощния влак Истанбул-София и остана без думи

ноември 27, 2022

Нощният влак от Истанбул до София е сред номинираните за „Най-добро пътешествие“ за 2023 г. в класацията на платформата за пътуване Lonely Planet. Нощната линия беше подновена през април тази […]

Автомобилен транспорт

Учени: Проектът за удълбочаване на Варненското езеро застрашава сериозно Аспаруховия мост

ноември 26, 2022

Проектът за удълбочаване на Варненското езеро е изготвен без да се обследва влиянието върху Аспаруховия мост и застрашава сериозно неговата цялост, алармираха учени по време на презентация пред студенти и […]

ЖП транспорт

Проф. Симеон Ананиев: Интегриран билет за БДЖ е като от феодален строй да преминем в капитализъм

ноември 26, 2022

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ не успява да усвоява средствата не само от европейски програми, но дори и от капиталовите трансфери от държавата, като причини за това са желанието да се […]