Превозвачи искат отлагане на тол таксуването

Превозвачи поискаха отлагане на старта на тол системата, планиран за 1 март. Позицията си те изразиха на заседание на парламентарната комисия по регионална политика.

Според Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи собствениците на превозни средства, оборудвани с GPS, трябва да минат през дълга процедура по сключване на тристранен договор. За това нещо се иска чисто физическо време. Представете си от 14 хил. лицензирани превозвачи и поне още толкова, които извършват превози за собствена сметка, как ще се случи?! Аз не го виждам, обобщи той.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова призова превозвачите да се снабдят с оборудването за измерване, тъй като тол таксуването за превозните средства над 3,5 тона ще тръгне на 1 март. Нейният апел е превозвачите максимално бързо да изберат един от трите възможни начина на отчитане – с маршрутна карта, със собствено бордово устройство от друг доставчик или с бордово устройство от български доставчик.

В отговор на въпрос за бордовите устройства проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, информира, че в Общите условия е посочено, че Националните доставчици на услуги трябва да осигурят такива устройства, но без да се определя механизъм, по който това да бъде направено. Ние не сме органът, който може да определя цени на услуги, добави той.

В момента на борда на 15 камиона, в рамките на 12 часа на ден пътуват 40 устройства на 6 компании, коментира проф. Асенов. Преди сключване на тристранен договор с превозвач, трябва да бъде подписан двустранен. Системата показва работоспособност. Следващата седмица всички получени данни ще бъдат подложени на външна експертиза от Световната банка и ще бъдат оповестени. Тол калкураторът изчислява абсолютно вярно. Отклоненията са по малко от 20 стотни от процента. До края на седмицата това отклонение ще се изчисти. С цел по-бързото обслужване на клиенти вече работят и нови 34 гишета за продажба на маршрутни карти, които са главно на контролно-пропускателните пунктове, каза още той.

Източник: https://www.kamioni.bg

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]