Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград

Приключи електрификацията на 83-та жп линия Нова Загора – Симеоновград.

Поради увеличаването на обема на товарите по направление Русе – Свиленград, нуждата от намаляване на времепътуването и обема на вредните емисии, през 2019 г. започна електрификацията на 83-та жп линия  Нова Загора – Симеоновград, с обща дължина 63 км по проект “Електрификация на 83-та жп линия Симеоновград – Нова Загора”. До момента само трасето между Симеоновград и Нова Загора не бе електрифицирано и при подмяната на локомотивите се губеше много време.

Стойността на договора е 23 737 619,64 лева без ДДС, а на част „Контактна мрежа“ – 22 100 350,54 лева без ДДС. Финансирането е осигурено от държавния бюджет.

В рамките на проекта бяха изправени 1357 бр. железобетонови и железорешетъчни стълба. Изградена е контактна мрежа с дължина  77 км, eлектрифицирани са по 4 броя железопътни коловози на гара Раднево и гара Любеново-предавателна, изграден е и секционен пост  на гара Любеново-предавателна. Преустроени са 28 броя железопътни прелеза за електрифицирана жп линия. Преустроени са 7 броя въздушни електропроводни линии, пресичащи трасето на жп линията. Монтирани са 3000 броя устройства за предпазване на птици при кацане на детайли от контактната мрежа.

Днешната 83-та железопътна линия Симеоновград – Нова Загора е част от транспортното направление Русе – разпределителна – Синдел – Нова Загора – Симеоновград – Свиленград, част от 7-ми международен товарен коридор „Ориент – източно средиземноморски“.

След електрификацията й, се осигурява конкурентноспособен превоз на товари с железопътен транспорт между Западна Европа, Република Турция и Близкият Изток като се предоставя възможност за привличане на товарите от автомобилния и морския транспорт.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]