Принципът на Питър в действие: Министър Кирил Ананиев

Преди по-малко от седмица здравният министър Кирил Ананиев гръмко обяви, че ще създава медицинска авиация в България. За целта ще се търсят евросредства, с които да се закупят и оборудват хеликоптери за медицинска евакуация и обслужване на спешни случаи. Звучи като истинска приказка, гарантирана от ГЕРБ.

Разбира се както във всяка приказка на ГЕРБ под красивата глазура се крие съдържание, което ако се разбърка, ще замирише. Това, което Кирил Ананиев не казва (а и вероятно не знае) е, че медицинска авиация в България съществува от много години. За съжаление тя обслужва единствено хора, които могат да си позволят заплащането или имат определена застраховка към отделна застрахователна компания. Въпреки това ограничение хеликоптерите на българските авиокомпании спасяват десетки животи годишно. Или може би по-правилният термин е спасяваха. Според  в.“Телеграф“ най-големия оператор „Хели ер“ изнася хеликоптерите си в чужбина. И е малко вероятно те да се върнат у нас някога. Защото независимо от доказаната ефективност, стотиците спасени животи, десетките демонстрации и учения, никой от държавата и здравното министерство не си помръдна пръста да вземе наготово тази услуга. И вместо всеки път при тежък случай премиерът-слънце Борисов да изпраща правителствения „Фалкон“ да превозва някой спешен случай, тази дейност можеха да я извършват хеликоптерите на българските компании. Които между другото са и оборудвани за целта, като например имат възможност да предават медицинските данни на пациента директно към болницата, към която летят. Наистина като по филмите.

И точно в момента, в който се доубива един пореден български бизнес, здравният министър решава, че е моментът да го пресъздаде с държавни средства. Нищо, че Кирил Ананиев не разбира много от авиация, той и от медицина не разбира, ама е министър на здравеопазването. Гарантирано знаете от кого. Нищо, че не е ясно откъде ще дойдат средствата за медицинските хеликоптери. Нищо че не се знае откъде ще дойдат пилотите за тези хеликоптери. Да не говорим за самата процедура за лицензиране на авиационен оператор, която е изключително сложна .

Доста смела заявка, която означава, че Вариант 1: здравният министър има цялостна визия как да бъде изградено суперавиационното звено или Вариант 2:просто е изтърсил поредната глупост колкото да не задремят в юлската жега ресорните здравни репортери. Като гледаме реформата на здравния министър Вариант 1 бавно се стопява на хоризонта като пустинен мираж.

В прословутите закони на Паркинсън има едно специално допълнение наречено принцип на Питър. Той гласи, че всеки чиновник се издига в йерархията, докато не достигне собственото си ниво на некомпетентност. Е, в случая със здравния министър на ГЕРБ това ниво даже е надскочено.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]