Пристанище Антверпен се подготвя за Brexit

След Brexit, пристанището в Антверпен (Белгия) очаква големи количества товари да бъдат преместени от фериботите към контейнерните кораби за превоз на къси разстояния.


Причина за това е, че стоките, които ще се внасят или изнасят в и от ЕС през фериботните пристанища ще бъдат подложени на повече проверки и документация, след Brexit. Планът е да се наемат повече служители, които да се справят със засилените проверки на стоки и документи. Това ще доведе до по-високи разходи, натоварен трафик и по-дълги срокове за доставка.

Белгийските митически власти съобщават, че вече са наели 386 допълнителни служители на пълен работен ден. „С 930 000 повече декларации за внос и 4,5 млн. повече декларации за износ предизвикателството е огромно“, допълват митическите власти. 

С близо 17 млн. тона товари, Обединеното кралство е бил вторият най-голям търговски партньор на Антверпен за 2018 г. Сред стоките, които са превозвани, предобладават химикали, нефтопродукти, бързооборотни и хранителни продукти, тоалетни принадлежности и козметика.

Източник: Logistika.bg

ЖП транспорт

50,6 милиона пътувания в Китай в навечерието на Лунната нова година

Китайското Министерство на транспорта съобщи, че на 24 януари, навечерието на Лунната нова година, по китайските железници, магистрали, водни пътища и гражданска авиация са извършени общо 50,604 милиона пътувания, което […]

Автомобилен транспорт

Комисията по транспорт в ЕП поряза българските превозвачи

Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри във вторник споразумение между преговарящите от ЕП и Финландското председателство за реформата в сектора на автомобилния транспорт. Изменените правила за командированите […]