Проведена беше работна среща между ръководствата на турските държавни железници TCDD и ДП НКЖИ

На 9 април 2021 г., в гр. Истанбул, се проведе среща между генералния директор на ДП НКЖИ инж. Красимир Папукчийски и председателя на Управителния съвет и генерален директор на турските държавни железници TCDD г-н Али Ихсан Уйгун.

На срещата беше решено да се създадe съвместнa работнa група за проучване на техническите и финансовите параметри и вариантите за изграждане на втори железопътен граничен преход между Република България и Република Турция, както и актуализиране на законовите и вътрешните разпоредби на двете администрации, свързани с работата на граничния  преход.

Беше направен анализ на работата и възникналите проблеми, свързани с дейността на граничния преход между гарите Свиленград и Капъкуле. Набелязаха се редица мерки за ускоряване обработката и организацията на движение на влаковете. Особено внимание беше отделено на комуникацията между оперативните служби на двете администрации, за  удовлетворяване  нуждите на превозвачите при завишен обем на превозите и възникнала необходимост от движение на извънредни влакове.  

Генералният директор на НКЖИ инж. Красимир Папукчийски представи големите проекти, които се изпълняват в момента по българската жп инфраструктура, като акцентира върху проекта за удвояване на жп линията Капъкуле – Пловдив.

TCDD информираха че поради изграждането на нова железопътната линия Халкалъ – Капъкуле ще се наложи за определен период от време да бъде изключено захранването на контактната мрежа от подстанцията в Одрин, което ще остави участъкът от линията  Одрин  – Капъкуле – гранична неутрална вставка без напрежение. Генералният директор на ДП НКЖИ прие да бъде създадена работна група за определяне на изискванията и  условията за снабдяване с електроенергия на този участък от българското предприятие. Българската страна беше информирана за предстоящата реконструкция на гара Къпъкуле, която ще  облекчи трафика, извършването на маневра и ще повиши сигурността на движението. Предстои да  бъде изграден и  изтеглителен  коловоз до границата с Република България.

Ръководителите на железниците се разбраха следващата среща на високо ниво да се проведе в София.

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]