Продължават проблемите с е-системата в градския транспорт в Пловдив

Ако до края на годината испанската фирма „Индра“,  получила 20 милиона лева за въвеждане на електронната система в пловдивския градски транспорт, не отстрани сериозните проблеми по проекта, общината ще си търси правата по съдебен път. Това заяви заместник-кметът Тодор Чонов. 

Представители на висшия мениджмънт на компанията, които днес се срещнаха с ръководството на общината, са обяснили, че до момента не са знаели за мащаба на проблемите в отделните компоненти на системата.

До тях информацията за повредите и неработещите звена пристигала със закъснение и в непълен обем.

„Вече трета година в Пловдив информационните табла по спирките често не работят. Непрекъснато излизат от строй и автоматите за продажба на билети. Очакваме фирмата да изпълни обещанието си до две седмици в Пловдив да бъде командирован екип от най-добрите им специалисти, които да подобрят системата“, каза заместник-кметът Тодор Чонов.

„Информацията да върви коректно по нивата на поддръжка, за да няма натрупване на проблеми. Давам ви пример – елементарни резервни части за монетните автомати в автобусите се доставят с месеци“, посочи той.

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]