Проектират 4 интермодални терминала у нас

Общо 4 проекта за интермодални терминала ще подготви НКЖИ, като първият изграден ще бъде на гара Горна Оряховица

Това каза Красимир Папукчийски, генерален директор на ДП НКЖИ, в онлайн дискусия за бъдещето на жп транспорта у нас, организирана от евродепутата Андрей Новаков и предавана пряко в неговата страница във фейсбук. Участие в срещата взеха министърът на транспорта Росен Желязков, еврокомисарят Мария Габриел, председателят на Съвета на директорите на Холдинг БДЖ Григори Григоров и представители на Пътническия консултативен съвет.

Останалите 3 терминала, които ще се проектират, ще бъдат в София, Видин и едно от двете ни морски пристанища – Варна или Бургас. Ако не получим еврофинансиране за интермодалния терминал в Горна Оряховица, той ще бъде изграден с държавни средства, заяви министър Желязков.

От март до май ще стартира реалното строителство на всички проекти в участъка от София до Септември, възел Пловдив, участъка Оризово – Михайлово, гара Зимница и сигнализацията и телекомуникацията в участъка Пловдив – Бургас, каза още г-н Папукчийски. Надеждите са през 2024 г. страната ни да има готова жп магистрали от сръбска граница до турска граница и от Пловдив – Бургас.

От 2 години се работи с национално и европейско финансиране по отсечката Русе – Каспичан, като се очаква през 2024 г. цялата 140 км. линия да бъде обновена.

В тон със „Зелената сделка“ на ЕС се предвижда изграждането на фотоволтаични паркове на гарите, които ще доставят част от необходимата им електроенергия.

Източник: с. Логистика

ЖП транспорт

Христо Алексиев ще бъде за трети път служебен транспортен министър

Христо Алексиев ще бъде служебен транспортен министър за рекорден трети път, стана ясно след като президентът Румен Радев разпусна 47-ото народно Събрание и обяви състава на служебния кабинет Роден е […]

Воден транспорт

Де-мистификация на транспортните разходи за LNG доставки –как да ни излезнат сметките с  корабите с втечнен газ

к.д.п. Христо Папукчиев, експерт в областта на морския транспорт Напоследък темата за газовата независимост и енергийното оцеляване на България, а така също и на партньорите ни от ЕС се трансформира […]

ЖП транспорт

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS в железопътния участък Русе-Каспичан

Приключиха пазарните консултации за внедряване на ERTMS – ниво 2, в железопътния участък Русе-Каспичан. Крайният срок за получаване на индикативни предложения от заинтересованите страни изтече на 26 юли 2022 г. […]