Проф. Бистра Боева: Корпоративното управление на държавните фирми все още е предизвикателство

Корпоративното управление на предприятията с държавна собственост остава предизвикателство за България. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д.ик.н. Бистра Боева, преподавател в Университета на национално и световно стопанство (УНСС), Факултет „Международна икономика и политика“, Катедра „Международни икономически отношения и бизнес“.

Повод за гостуването ѝ е провелата се кръгла маса с международно участие на тема „Корпоративно управление, държавни предприятия и насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – българската перспектива“.

Според Боева основните причини за това са неясна аргументация на държавната собственост, липса на финансови цели и отчетност, назначаване на лица на управленски позиции при липса на състезание между участниците и силно присъствие на политическата власт. Тя уточни, че целта на кръглата е да се обсъди дългия път на утвърждаване на насоките на ОИСР за корпоративно управление в предприятия с държавна собственост в българската икономика.

„Има едно мото за управление на държавните предприятия – професионализъм и децентрализация. Темата не е нова за България, но засяга публичните дружества, които са участници на борсата. По закона за счетоводството големите държавни предприятия разкриват информация, нефинансова, както публичните дружества, т.е. без да се казва, че са свързани с правилата на ОИСР са предприети и направени постъпки“, каза Боева, но добави, че има какво още да се желае.

По думите ѝ трябва да се подобри състава на бордовете на държавните предприятия, да има по-голям брой членове експерти.

Според Боева корпоративното управление на едно частно дружество е по-ефективно, отколкото при държавните и това се дължи на различните методи на управление и различните закони, по които се третират.

Вижте още във видеото. 

 

Инвестор.бг

Автомобилен транспорт

Росен Желязков: Яд ни е, можехме да решим въпроса с пакета „Мобилност“ за целия 700-членен ЕП

Всеки член на Европейския парламент организира така своя дневен ред, че да присъства на заседание. Това каза министърът на транспорта Росен Желязков във включване по телефона в сутрешния блок на […]

Автомобилен транспорт

Автомобили на приложението за такси „Максим“ са спрени от движение

На шофьори на автомобили на компанията за споделени услуги за пътуване „Максим“, която действа на същия принцип, както вече спряната „Юбер“, са били съставени актове, а със заповед са спрени […]

Автомобилен транспорт

Загубихме отлагането на пакет „Мобилност“ с два гласа

Със 156 на 154 гласа България и останалите страни – членки току-що загубиха битката за отлагането на пакета „Мобилност“. Това се случи току-що на заседание на Европейския парламент в Страсбург. […]