Проф. Бистра Боева: Корпоративното управление на държавните фирми все още е предизвикателство

Корпоративното управление на предприятията с държавна собственост остава предизвикателство за България. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. д.ик.н. Бистра Боева, преподавател в Университета на национално и световно стопанство (УНСС), Факултет „Международна икономика и политика“, Катедра „Международни икономически отношения и бизнес“.

Повод за гостуването ѝ е провелата се кръгла маса с международно участие на тема „Корпоративно управление, държавни предприятия и насоките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – българската перспектива“.

Според Боева основните причини за това са неясна аргументация на държавната собственост, липса на финансови цели и отчетност, назначаване на лица на управленски позиции при липса на състезание между участниците и силно присъствие на политическата власт. Тя уточни, че целта на кръглата е да се обсъди дългия път на утвърждаване на насоките на ОИСР за корпоративно управление в предприятия с държавна собственост в българската икономика.

„Има едно мото за управление на държавните предприятия – професионализъм и децентрализация. Темата не е нова за България, но засяга публичните дружества, които са участници на борсата. По закона за счетоводството големите държавни предприятия разкриват информация, нефинансова, както публичните дружества, т.е. без да се казва, че са свързани с правилата на ОИСР са предприети и направени постъпки“, каза Боева, но добави, че има какво още да се желае.

По думите ѝ трябва да се подобри състава на бордовете на държавните предприятия, да има по-голям брой членове експерти.

Според Боева корпоративното управление на едно частно дружество е по-ефективно, отколкото при държавните и това се дължи на различните методи на управление и различните закони, по които се третират.

Вижте още във видеото. 

 

Инвестор.бг

Автомобилен транспорт

Развитие на инфраструктурните проекти в Турция

Министерството на транспорта и инфраструктурата в Турция, завърши много мега проекти, през последните години и продължава да работи усилено за текущите такива. Между тях са моста Османгази, моста Явуз Султан […]

Въздушен транспорт

Национален борд ще разследва катастрофи с влакове и самолети

Национален борд ще разследва катастрофите със самолети, влакове и кораби. Мярката идва, след като през последните месеци се случиха няколко инцидента с летателни апарати, при които имаше и жертви. Бордът […]

ЖП транспорт

Хаoс във влака на премиера

По правилата установени от редица европейски директиви транспонирани в българското законодателство ясно личи какво може и какво не може да се случва при движението на влаковите композиции. От видеото публикувано […]