Проф. Братоев: В края на седмицата пускаме ремонтирания участък от метрото

Линията от „Красно село“ до „Горна Баня“ през „Овча купел“ ще работи след средата на април

„Водният натиск е бил повече от предвиденото в геоложкия доклад и това е причинило пропадането на трасето между станция „Театрална“ и „Владимир Вазов“, това каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“ по NOVA NEWS проф. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД.

Той заяви, че след цялото възстановяване и изпитания участъкът ще бъде готов за пускане в края на тази седмица.

Специалистът информира, че са поели отговорността си много сериозно и всички мерки за ремонта и възстановяването на повредения участък са взети, което е довело до добър резултат.

Проф. Братоев заяви още, че линията от „Красно село“ до „Горна Баня“ ще функционира през април, след като бъде одобрена от приемателна комисия. Тази линия ще позволи на хората, които идват от Перник да слизат на гарата в Горна Баня и директно да се взимат метрото на спирка „Горна Баня“ и по този начин ще могат да стигат до центъра на столицата за 10 минути.

Относно идващите с автомобили са предвидени 3 паркинга в квартал „Овча купел“.

„След завършването на третия лъч ще имаме 52 километра линии метро, което ни причислява към средните по големина“, съобщи проф. Стоян Братоев.

За пандемичната ситуация и предприетите мерки той заяви, че още от началото те се спазват стриктно, а пътникопотокът е намалял значително, след като преди COVID е бил 380 000, сега е 10 000.

Накарая професорът изрази мнение, че ако центърът на столицата бъде затворен за автомобили, метрото може да поеме всички пътници, желаещи да отидат в центъра на София.

Източник: https://nova.bg/news/view/2021/03/16/319484/проф-братоев-в-края-на-седмицата-пускаме-ремонтирания-участък-от-метрото/?fbclid=IwAR3UESZAHfMe4fuRHDMW9ivOJOx76g7rz4cnsF52y79ZA4nZKElqGoncMk4

ЖП транспорт

В БТПП бяха дискутирани високи технологии в железопътния транспорт с акцент ускорената цифровизация на бранша

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов и президентът на КТ „Подкрепа” инж. Димитър Манолов откриха и участваха в експертно обсъждане, посветено на „Европейска система за управление на влаковото движение” […]