Проф. Симеон Ананиев: Нивото на българските железници е по-добро от това на гръцките

Симеон Ананиев

“Познавам много добре гръцките железници и бих казал, че това е една системна грешка. Имали сме съвместни проекти за изграждането на т.нар. Балкански железници. Определено нивото на гръцките железници е по-лошо от българското – като инфраструктура, като кадри и дори като организация”, коментира по БТВ проф. Симеон Ананиев влаковата катастрофа в южната ни съседка. По неофициални данни от гръцките железничари единият влак се е движил със скорост 160 км в час, а другият – със скорост 120 км в час, съобщи той.

Симеон Ананиев цитира колегите си в южната ни съседка, с които се е свързал вчера. Според тях причините за тежката катастрофа е в лошата инфраструктура – като контактни мрежи, прелези и сигнализация, както и липсата на добро кадрова обезпечаване – гърците са въвели автоматична система, но все още работят с ръчната.

“Сега се надявам, че ще бъдат въведени нови правила, които да не допускат повтарянето на тази трагедия. За съжаление обаче ние сме балканци – правилата са едно, контролът е съвсем друго, а изпълнението е нещо трето”, отчете още той.

Железопътният експерт подчерта, че в локомотивите има оборудване, което е в постоянна връзка със системите, които дават възможност за автоматично спиране при регистрирането на проблем. Всичко това обаче според него не е сработило.

По неофициални данни от гръцките колеги на проф. Ананиев, единият влак се е движил със скорост 160 км. в час, а другият – със скорост 120 км. в час. “Не е имало предписание скоростта да е по-ниска. При нас ако възникне такъв проблем, скоростта се намалява автоматично. Да чукам на дърво, ние имаме по-добра система”, допълни експертът.

Проф. Ананиев каза още, че отново по непотвърдена информация, пътническият влак е направил опит да намали скоростта, докато товарният – не.

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]