Проф. Симеон Ананиев: Транспортът ще е все по-интегриран и екосъобразен

Животът все повече налага, че транспортът е един и е интегриран. При движението на хора или стоки не е важно какъв ще е транспортът. Важно е той да бъде качествен, бърз и сигурен. Това каза проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В тази връзка все повече се говори за интегриран транспорт. Като част от него е интермодалният транспорт – единици, които могат да се пренасят с различните видове транспорт“. 

Проф. Ананиев обясни, че интермодалният транспорт представлява съчетание на поне 3 вида транспорт. 

„Първите модални единици, които се използват повече от век, са контейнерите. Но все повече навлизат и непридружаваните ремаркета. Ако ремаркето се качи на ферибот, кораб или влак, то може да пристигне по-бързо и екологично, без да се ангажират шофьори и да се стига до замърсяване на околната среда“. 

Той коментира, че все повече се налага мнението, че автомобилният транспорт е удобен и подходящ за разстояние до 1000 км. „При над 1000 километра трябва да се използва железопътният транспорт“, заяви той.

„Трябва да има съчетание между различните видове транспорт. Ползите от интегрирания транспорт с участие на железници и воден транспорт са екологични“. 

Вижте целия разговор във видеото.

ЖП транспорт

БДЖ подписали договор за милиони, по който АОП е дала негативно становище

Редица нарушения са установени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по т. нар. проект „Сокол“, при който БДЖ възложи ремонта на 15 стари вагона срещу 26,7 милиона лева […]

ЖП транспорт

Поскъпването на жп пътя

Цените за ползване на железопътната инфраструктура са се увеличили от февруари тази година със 7-8% Третото управление на ГЕРБ в транспорта ще бъде запомнено с масовото увеличаване на таксите по […]