Пускат директна връзка на пристанище Солун със София

„Сух порт“ ше свързва пристанище Солун директно със София. Терминалът за контейнери ще се намира в „Илиянци“, съобщиха от ръководството на гръцкото пристанище.

В „Илиянци“, София, ще бъде изграден терминал за стоки „сух порт“ на пристанище Солун. Това съобщи шефът на управителния съвет на гръцкото пристанище Атанасиос Лиангос.

Връзката между пристанище Солун и терминала на „Илиянци“ ще се осъществи с железопътен транспорт, което е от една страна по-евтино, но и по-бързо за внос и износ на стоки.

Контейнери от София ще пътуват директно до пристанище Солун, откъдето също ще се използва по-евтин морски транспорт.

Новата стратегия на Солунското пристанище е да изгради в бъдеще още няколко такива терминала в други балкански страни, но решението на компанията е да се стартира със София.

Новият терминал ще е образец на модерни технологии по обработване и трансфер на товари.

Това коментираха експертите при представянето на амбициозната програма на пристанище Солун.

Те смятат, че е изключително престижно за България да притежава „сух порт“ за връзка със Солун, което я превръща в предпочитана дестинация на световни компании за трансфер на стоки.

Източник: Монитор

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]