Путин откри железопътния участък на Кримския мост

Президентът на Русия Владимир Путин откри движението по железопътния участък на Кримския мост (Керченския мост), съобщават руски медии.

Държавният глава се отправи от град Керч към Таман с влак. По време на пътуването лидерът проведе кратък разговор с работници.

Първият пътнически влак от Санкт Петербург за Севастопол ще потегли днес, а утре от Москва за Симферопол. Разстоянието от Санкт Петербург до Севастопол е 2741 километра и ще бъде вземано за 43 часа и 25 минути.  Той ще пристигне в Севастопол в 09,25 часа на 25 декември.

Билетите за продажба са достъпни от 8 ноември, а в края на месеца беше съобщено, че почти всички са разпродадени.

Путин откри Керченския мост през миналата година.

Мостът е изграден със средства от федералния бюджет. Стойността на проекта е 228 милиарда рубли (3,7 милиарда долара). Кримският мост, свързващ Краснодар с кримския град Керч, е от две части – едната е за автомобили, а другата е за влакове.

Кримският мост е по-дълъг от моста „Вашку да Гама“ и така се превръща в най-дългия в Европа. Мостът е с дължина 19 километра.

Украйна разкритикува проекта, тъй като ще окаже негативно влияние върху околната среда и по-големи кораби няма да могат да акостират на пристанища в Азовско море.

ЖП транспорт

50,6 милиона пътувания в Китай в навечерието на Лунната нова година

Китайското Министерство на транспорта съобщи, че на 24 януари, навечерието на Лунната нова година, по китайските железници, магистрали, водни пътища и гражданска авиация са извършени общо 50,604 милиона пътувания, което […]

Автомобилен транспорт

Комисията по транспорт в ЕП поряза българските превозвачи

Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент одобри във вторник споразумение между преговарящите от ЕП и Финландското председателство за реформата в сектора на автомобилния транспорт. Изменените правила за командированите […]