Първите таксита без шофьор вече се движат в Пекин

Като част от подготовката за зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година, автономни таксита вече са достъпни за жителите и гостите на китайската столица. Услугите се предлагат от една от най-големите компании, свързана с автономните автомобили – Baidu.

Чрез специално приложение, всеки ще може да използва услугите на такситата без водач, като за това са нужни няколко стъпки. Първо трябва специално приложение, което намира най-близкия до вас автомобил и ви показва къде е. Ако не можете да го откриете, то може да зададете команда за натискане на клаксона, която да ви помогне в търсенето.

Първите таксита без шофьор вече се движат в Пекин

След като откриете автомобила, трябва да сканирате няколко QR кода, които отключват автомобила и ви дават необходимите инструкции. Качвайки се в таксито, трябва само да си сложите колана, да затворите вратите и да натиснете бутон за начало на пътуването, чрез предварително зададен маршрут. След като колата провери всички системи, тя автоматично тръгва и ви оставя на посочения адрес.

Източник: https://m.fakti.bg/technozone/576111-parvite-taksita-bez-shofyor-veche-se-dvijat-v-pekin

ЖП транспорт

CER отчита мрачно първо тримесечие на 2021г за железопътния транспорт

През март 2021г пътническите оператори отчетоха намаление на 600 милиона евро на седмичните приходи. Shutterstock.com Приходите от пътниците останаха на половината от първото тримесечие на 2019 г. през първото тримесечие […]

ЖП транспорт

Настояще и бъдеще при модернизирането на железопътната инфраструктура в България

Гост в сутрешния блок по ТВ СКАТ: инж. Илия Илиев – Асоциация по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия (RASTIA) ЕС е определил 2021 г. за Европейска година на железопътния […]