Пътната агенция монтира две рамки за тол системата

Агенция „Пътна инфраструктура“ монтира тази седмица две рамки на системата за пътни такси на магистрала „Европа“.

На 7 август от 23:00 ч. до 24:00 ч., ще бъде спряно движението в двете посоки в участък от магистрала „Европа“, преди отбивката за Нови Искър и Своге, в посока София – Кулата. В този час ще се монтира рамка на електронната система за събиране на пътни такси, съобщават от пътната агенция.

По време на ограничението трафикът ще се пренасочва по стария околовръстен път.

На 10 август от 23:00 ч. до 24:00 ч. за монтаж на рамка за пътен трафик ще бъде ограничен трафикът в отсечка от магистрала „Европа“, при отбивката за Чепинци, посока от Ботевград към Кулата. Превозните средства ще се пренасочват по стария околовръстен път.

Таксуването на пътните превозни средства с обща технически допустима максимална маса над 3,5 тона с тол такса ще се прилага след обнародване на решение на правителството, но не по-късно от 1 март догодина. Това реши парламентът, като отложи търговската експлоатация на тол системата с приетите на второ четене промени в Закона за пътищата.

Дотогава тежкотоварните превозни средства ще заплащат месечна, седмична или дневна електронна винетка. Максималната дневна такса за ползване на пътната инфраструктура от тежкотоварни автомобили е 12 евро.

ЖП транспорт

Русия пуска автономни влакове през септември

Российские железные дороги (РЖД) ще пусне в движение по редовно разписание първите автономни пътнически влакове (GoA3) през септември тази година. В региона на Москва държавната компания РЖД в момента тества два […]