Рекорден брой товарни влакове пътуват между Китай и Европа

Броят на товарни влакове между Китай и Европа е достигнал рекордно ниво, съобщи China State Railway Group. През април са преминали 979 композиции, което е ръст от 46% на годишна база.

Общо 88 000 TEU (единица за товарен капацитет с еквивалент точно 20 фута (29.8 т.) са превозени от влаковете, което е с 50% повече спрямо април 2019 г.

За първите четири месеца на тази година общо 2920 влака по направлението Китай-Европа са превозили товари с тегло 262 000 TEU, съответно 24% и 27% спрямо година по-рано.

Броят на заминаващите от Китай влакове е нараснал с 36% на годишна база до 1638 през първите четири месеца, докато броят на връщащите се е покачил с 11% до 1 282.

Услугите, извършвани с товарни влакове между Китай и Европа са се превърнали във важен логистичен канал за гарантиране на безпроблемна търговия, тъй като въздушният, морският и автомобилният транспорт са сериозно засегнати от коронавирусната епидемия, заяви китайската компания.

Товарните влакове също играят решаваща роля в подпомагането на борбата срещу пандемията в Европа, тъй като чрез тях са изпратени огромни количества медицински консумативи.

От 21 март до края на април са доставени до Европа общо 660 000 противоепидемични артикули с тегло 3 422 тона.

Източник: https://www.economic.bg

ЖП транспорт

Железничари с отворено писмо до транспортния министър

На дневен ред може би е необходимо предприемането на стъпки за изготвяне и приемане на национална транспортна политика, както и актуализиране на търговските политики в железопътните дружества с цел привличане […]

ЖП транспорт

Бившият директор на НКЖИ Красимир Папукчийски стана зам.-министър на транспорта

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев са назначени трима заместник-министри. На длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е назначен Красимир Папукчийски. Заемал е различни ръководни длъжности в Национална компания „Железопътна […]

Автомобилен транспорт

АПИ обяви обществена поръчка за проект на магистрала “Гюешево – Дупница“

Агенция „Пътна инфраструктура“ днес стартира обществена поръчка за избор на изпълнител за изработването на идеен и технически проект с подробен устройствен план – парцеларен план за изграждането на автомагистрала „Гюешево […]