Росен Желязков: Електронни системи ще оценяват водача по време на шофьорския изпит

Новите мерки за изпитите за шофьорски книжки са свързани с подобряване работата на „Автомобилна администрация“, обясни транспортният министър.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Теоретичната подготовка на водачите в момента се извършва в т. нар. бели стаи. Нашето желание е да направим практическия изпит в „бели автомобили“, където електронните системи ще преценяват грешките на водача, подготовката му и т.н.

В момента има два режима – лицензионен и режим по контрол на пътя. Говорим за схеми, които преминават през административна тежест, обясни Желязков.

Мерките за превенция, които се предвиждат, са да се прекъсне физическата връзка между администрация и бизнес с интегрирана система за електронно заявяване и електронно получаване. Компанията „Информационно обслужване“ ще направи тази система, допълни министърът.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: По отношение контрола на пътя ще редуцираме броя на областните отдели. Ще бъде свит броят на дирекциите – те ще станат осем, което ще даде възможност за неочаквана ротация на екипите по отношение на контролните дейности.

Министър Желязков коментира и проблемите в сектора на БДЖ, като потвърди, че в момента има недостиг на 20 локомотива, но през следващата година той ще бъде наваксан. В момента връзката между пътнически и товарни превози се опосредства от Холдинг БДЖ, който всъщност е собственик, допълни министърът.

По думите на Желязков, концесията на Летище София все още не е факт, но вече е избран концесионер.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: Задължително ще има нов терминал, това е едно от условията. Другите са да се увеличи пътникопотока, да има възможност за изграждане на нова писта, подобряване на условията, запазване на персонала.

550 млн. лв без ДДС е първоначалното плащане към държавата, категоричен е Желязков.

По въпроса за спорния пакет „Мобилност“, Желязков заяви, че приемането на законодателните промени е много дълъг, сложен институционален и комплициран процес с много фази.

Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията: В една определена фаза ние имахме шансове, за съжаление за малко не ни достигна да блокираме пакета. В момента сме в друга ситуация – преговаряме с останалите държави членки, преговаряме с Европарламента. Ще се опитаме да оптимизираме всички предложения, вярваме, че ще постигнем успех, защото активното участие в преговорите е предпоставка за това.

Автомобилен транспорт

Автобусните превозвачи ще протестират символично от днес

Автобусните превозвачи от днес- 13 декември, ще протестират символично срещу липсата на законодателна инициатива на държавните институции за решаването на проблемите в бранша, а на 13 януари се очаква протестът […]

Автомобилен транспорт

България ще настоява за преразглеждане на пакет „Мобилност”

България ще настоява за преразглеждане на споразумението за пакет „Мобилност”, заяви транспортният министър Росен Желязков на извънреден брифинг, агенция БГНЕС. „Връщането на камиона е непропорционална и дискриминационна мярка, както връщането […]

Автомобилен транспорт

БСП иска да бъде оттеглена наредбата за „бонус-малус“

БСП настоява да бъде оттеглена наредбата за системата „бонус-малус“ и тя да бъде преработена, обявиха на брифинг в парламента от левицата. В нея има сериозни пропуски, внесли сме и предложения […]