Росен Желязков: Пътуването на хора няма да се възстанови за седмица или две

„Ако се тръгне от България и трябва да се стигне до Брюксел, трябва мерките в двете страни да са еднакви, в противен случай нямаме координация и пропорции. Маршрутите трябва да бъдат недискриминиращи и да се спазват правилата за конкурентност – това означава, че за едни превозвачи не може да има по-облагодетелствани маршрути, отколкото за други“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на транспорта Росен Желязков. Според него тази координация трябва да става на първо място на ниво съседни държави, после на ниво страни от ЕС, и чак тогава на ниво трети държави.

„Европейската комисия не може да налага, тя препоръчва само такива мерки. Като идеята е те да са пропорционални с постепенното възвръщане на стандартните транспортни услуги. ЕК също препоръчва да има координация между съседни държави, включително и такива, които не са членове на ЕС. Това за нас е много важно и означава, че ние старателно трябва да координираме мерките с нашите три съседки, които не са в ЕС“, уточни министърът на транспорта. „Пътуването на хора няма да се възстанови за седмица или две“, добави Росен Желязков.

ЖП транспорт

Русия пуска автономни влакове през септември

Российские железные дороги (РЖД) ще пусне в движение по редовно разписание първите автономни пътнически влакове (GoA3) през септември тази година. В региона на Москва държавната компания РЖД в момента тества два […]