Росен Желязков: Пътуването на хора няма да се възстанови за седмица или две

„Ако се тръгне от България и трябва да се стигне до Брюксел, трябва мерките в двете страни да са еднакви, в противен случай нямаме координация и пропорции. Маршрутите трябва да бъдат недискриминиращи и да се спазват правилата за конкурентност – това означава, че за едни превозвачи не може да има по-облагодетелствани маршрути, отколкото за други“. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ министърът на транспорта Росен Желязков. Според него тази координация трябва да става на първо място на ниво съседни държави, после на ниво страни от ЕС, и чак тогава на ниво трети държави.

„Европейската комисия не може да налага, тя препоръчва само такива мерки. Като идеята е те да са пропорционални с постепенното възвръщане на стандартните транспортни услуги. ЕК също препоръчва да има координация между съседни държави, включително и такива, които не са членове на ЕС. Това за нас е много важно и означава, че ние старателно трябва да координираме мерките с нашите три съседки, които не са в ЕС“, уточни министърът на транспорта. „Пътуването на хора няма да се възстанови за седмица или две“, добави Росен Желязков.

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]