Росен Желязков: Товарният транспорт работи на максимум, пътническият е замръзнал

„Чуваме гласа на хората, в зависимост от тежестта на последиците ще предприемем мерки в симетрия с останалите в държавата. Товарният транспорт работи на максимум. Това е необходимата структура, за да функционира икономиката“. Това коментира пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

Той поясни, че пътническият транспорт, особено международният, е замръзнал:

„При основния подсектор – авиацията, има огромен спад. По данни на Евроконтрол намалението на трафика е 80% за територията на ЕС. Това непрекъснато поражда притеснения за това как авиацията ще се възстанови от последиците на пандемията“.

В предаването „Неделя 150“ Желязков отбеляза, че в железниците приходите от продажба на билети са намалели с около 50%.

„Ангажиментът на правителството е да не намалява разписанието на влаковете, за да се гарантира тази транспортна услуга. Морският транспорт също отбелязва спад. Транспортът е засегнат, но не по-малко от другите сектори, свързани с предоставянето на услуги“.

Росен Желязков подчерта, че се очаква яснота и прогнозирумеост и че трябва да се знае, че пътническите превози в населените места продължават да се извършват, но са ограничени.

По думите на министъра новата икономическа реалност показва, че сухопътният транспорт няма алтернатива:

„Днес транспортният сектор се нуждае от повече различни решения заради новата ситуация. Нашите транспортни оператори показаха, че са гръбнакът на сектора в Европа… Зелените коридори функционират нормално в такава ситуация, има затруднения. Всяка държава съблюдава своите национални мерки за придвижване“.

Въздушен транспорт

Корнелия Нинова: ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“

ГЕРБ се готви да даде 10 години гратис на концесионера на летище „София“, алармира през фейсбук страницата си лидера на БСП Корнелия Нинова. „Господин Борисов, вярно ли е, че правителството […]

Воден транспорт

Австралия се задръсти с празни контейнери

Транспортните фирми в Австралия призоваха контейнерните линейни оператори да пратят допълнителни контейнеровози, които да извозят празните контейнери от континента. Пред Loadstar Артур Цанерос, главен изпълнителен директор на ACFS Port Logistics, […]

Автомобилен транспорт

Одобриха трасето на АМ “Хемус”, минаващо през област В. Търново

Министерство на регионалното развитие и благоустройството даде зелена светлина на проекта за изграждане на трасето на АМ “Хемус”, което ще преминава през региона. Това стана факт, след като беше одобрен […]