Самолетните пътници в Европа намаляват с 60 на сто

Prague, Czech Republic - February 1, 2015: Boeing 737 of Ryanair. Image was taken at Vaclav Havel airport.

Броят на самолетните пътници в Европа се очаква да спадне с около 60 на сто през 2020 г., вследствие на коронавирусната пандемия, съобщи Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), предаде news.gtp.gr. 60% се равняват на близо 705 млн. пасажери.

Въпреки че през последните месеци на европейския пазар се наблюдава увеличение на броя на полетите, благодарение на отварянето на границите между страните от Шенгенското пространство и европейските страни извън него, пътуванията по въздух все още са с над 50 % по-малко спрямо същия период през 2019 г. Възстановяването на сектора в Европа също остава несигурно заради втората вълна на пандемията и по-широкото глобално икономическо въздействие, което може да има, коментират от  IATA.

Спадът на пътническия трафик през тази година във Франция, Обединеното кралство и Германия е в размер на 65 %. Следват ги  Испания и Италия с 63 на сто всяка. В  Гърция и Австрия пътувалите с въздушен транспорт са намалели с 61 %.  Европейската страна, която се очаква да получи най-големия удар, е Норвегия, където  пътниците ще се понижат с цели 79 %.

От Асоциацията подчертават още, че отрицателното въздействие на COVID-19  върху заетостта се е увеличило, тъй като пътувания по въздух не са се възстановили достатъчно бързо. Застрашените работни места в сферата на авиацията са повече от 7 млн. като в тях влиза и туристическия сектор. Броят им се увеличава с още 1 млн.  спрямо прогнозите, направени през месец юни.  

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]