Самолет не с прозорци, а с огромна гледка

Благодарение на съвременните технологии, днес хората създават неща, които преди няколко десетилетия се определяха като мечта и продукт на научната фантастика.

В близките години пътническите авиолайнери ще се откажат от обичайните илюминатори. На тяхно място ще се появи нещо ново и невероятно красиво.

Никкави прозорци! Само цял корпус и панорамна гледка към небето!

Конструкторите на пътнически самолети са убедени, че гражданската авиация в следващите 10-15 години ще направи крачна напред в еволюцията си.

Съвременните тенденции и моди в областта на промишления дизайн сочат, че в авиолайнерите скоро ще изчезнат напълно илюминаторите.

Това ще избави пътниците от един проблем – кой ще седи до прозореца?

Ако трябва да говорим сериозно, то дизайнерите от британската компания Center for Process Innovation в момента работят над лайнера на бъдещето.

Един от най-интересните концепти, които предлагат инженерите от студиото, е проект на самолет без илюминатори, но с възможност за панорамна гледка.

Теоретично осъществяването на проекта дори и днес е възможност. На мястото на прозорците ще бъдат поставени OLED екрани.

Такива ще има по цялата дължина на корпуса на самолета – от вътрешната страна на салона. По този начин лайнерът ще представлява един голям виртуален прозорец.

Екраните ще бъдат свързани със система от външни видеокамери, които на свой ред ще транслират картина на случващото се около летателния апарат.

Смисълът в целия проект е пътниците да бъдат заблудени, че над главите им няма покрив. Те буквално ще се реят сред облаците.

В момента подобна технология вече се използва в съвременните модели смартфони, телевизори, таблети и монитори.

Единственото „но“ в тази иновация се крие във факта, че екраните излъчват прекалено много светлина. Това може да създаде дискомфорт у някои пътници.

Източник: profit.bg

Автомобилен транспорт

Жители на Шумен протестират срещу винетките

За втори пореден ден жителите на шуменските квартали „Макак“ и „Мътница“ излязоха на протест срещу изискването да пътуват с винетки до Шумен. Около 100-тина души се събраха на входа на […]

Автомобилен транспорт

Петя Аврамова: Следващата седмица ще има нов шеф на АПИ

Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова заяви, че следващата седмица трябва да се вземе решение кой да е новият шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), предаде Дарик радио. Пътното управление […]

Воден транспорт

Най-важната река в Европа пресъхва

B типичeн дeн peĸa Peйн в Гepмaния e дocтa нaтoвapeнa: фepибoтът нa Keвин Kлипc, пpeвoзвaщ aвтoмoбили, ce бopи зa мяcтo c бapжи, нoceщи cypoвини зa фaбpиĸитe нa юг и гepмaнcĸи […]