Симеон Ананиев: Обществената роля на жп транспорта в България не се развива

Симеон Ананиев

Железопътният транспорт в пътнически и товарни услуги има намаляващ дял и намаляващо качество. Няма реална визия и реално финансиране на железопътния транспорт в частта, която е свързана с обществената му роля. Това каза доц. Симеон Ананиев, представител на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Ананиев посочи и причините за неслучващата се приватизация на БДЖ.

„Не е ясно този, който ще купи БДЖ, какво купува, тъй като активите и пасивите не са разделени. Бяха наети консултанти, усвоиха се средства, но реално никой не иска да купува нещо, което не знае какво е“.

Купувачът ще разполага със стара техника и много работници, като вероятно ще изплаща големи задължения, добави той.

Представителят на Асоциацията на българските железопътни превозвачи смята, че метрото в София трябва да се разширява и да се изграждат нови станции.

„Метрото като организация и бизнес не трябва да спира, а да се разширява, тъй като жителите на София вече са над 2 млн. Ръководството на метрото успява не само да усвоява средства, а и да осигурява транспорт“.

Според Ананиев е вероятно след време софийското метро да стига до Владая, Перник или Елин Пелин.

 

Блумбърг ТВ

Анализи

Какво означава предстоящата либерализация на жп транспорта за новата програма на БДЖ

Новото ръководство на БДЖ представи приоритетите в новата икономическа програма на холдинга. Една от новините е свързана с недостига на железопътни вагони, който компанията изпитва, а решението на управата й е да […]