Симеон Ананиев: Пазарът на жп товарни превози в България е изкривен

Асоциацията на българските железопътни превозвачи (АБЖП) обсъжда идеята да сезира Европейската комисия (ЕК) за оказване на неправомерна държавна помощ на „БДЖ – Товарни превози“. Темата коментира проф. Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските железопътни превозвачи, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

По думите на Ананиев политиката на протекционизъм от страна на държавата към „БДЖ – Товарни превози“ „изкривява пазара и води до скрито финансиране на определени дружества – частни и държавни“. Той добави, че това води до корупция, като се предлагат дъмпингови цени на клиентите на железниците.

„Задълженията на „БДЖ – Товарни превози“, които в последните години съществуват, са винаги над 50 млн. лв.“.

Според Ананиев дружеството няма възможност да изплаща тези задължения, а те не се компенсират. „По данни на Министерството на финансите 9 млн. лв. са задълженията само от началото на 2020 г.“. 

телевизия Блумбърг

ЖП транспорт

Най-добрите гари в Европа

Железопътният транспорт остава един от най-евтините. А в контекста на пандемията и пътуването на по-къси разстояния е предпочитан пред авиационния, най-малкото поради наличието на повече площ. Consumer Choice Center публикува […]