Синдикатите поискаха пауза и обществено обсъждане на спорната реформа в БДЖ

Във връзка с решението на министъра на транспорта и съобщенията за създаване на „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД  Синдикатът на железничарите в България – КНСБ изразява следните притеснения и поставя няколко въпроса:

  • Министерството на транспорта не е представило никакъв анализ, основан на разчети, за очакваните ползи и ефекта от планираното създаване на „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД.
  • Съществува риск от наказателна процедура срещу страната. Няма отговор на въпроса дали се нарушават европейските изисквания.
  • Няма яснота и как ще се намалят разходите и времето за пътуване на дълги разстояния.
  • Как  ще се реализира твърдението, че „ще се повишат стандартът на обслужване, качеството на услугата и повишаване на привлекателността за потребителите“?
  • Какво ще се случи с договора между държавата и „БДЖ Пътнически превози“ за превоз на пътници до 2024 г. и след тази година?
  • Проучен ли е европейският опит и в коя от страните-членки на ЕС съществува подобна компания?
  • Убеден ли е министър Събев, че експертизата в новата компания ще е достатъчна, при положение, че за половин година бяха сменени 6 председатели на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ и трима изпълнителни директори?
  • Етично и обществено отговорно ли е според министър Събев да предприема подобна сериозна реформа, докато е в оставка. Кой ще довърши заложените от него цели? Знае ли, че тази реформа не е залегнала в коалиционното споразумение и не е била обект на  преговори между коалиционните партньори?

СЖБ изразява своите притеснения, тъй като сред работещите в железницата и професионалните среди липсва убеденост, че това е правилната реформа и ще доведе до заявените от министерството на транспорта резултати.

“Не може да се прави реформа и чак след нея да се прави анализ и разчети. В този вариант така наречената реформа ще донесе повече проблеми, отколкото плюсoве“, коментира пред Транспортал Петър Бунев, председател на СЖБ.

Воден транспорт

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

март 27, 2023

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за съдействие от […]

ЖП транспорт

Интермодалният транспорт става все по-важен, България планира още 5 терминала

март 26, 2023

Пренасянето на товари, използвайки няколко вида транспорт, е бъдещето не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Основният принцип на интермодалния транспорт е да се използва железопътен транспорт за […]

ЖП транспорт

Общият език за европейските машинисти: допълнително препятствие или решение?

март 25, 2023

Европейският железопътен сектор остава разделен: трябва ли да има общ език за трансгранични влакови операции за персонал като машинисти, персонал и ръководители на движението? Забележителното е, че товарната асоциация ERFA, […]