Скандално видео: Локомотивите в БДЖ се крепят на тел, канап и тиксо

Скандално видео, публикувано от потребителя Ангел Ангелов във Фейсбук, разбуни духовете в специализираните железничарски групи. Локомотивният машинист е показал състоянието на кабината на превозното средство, в което личат изобретения в стил „Направи си сам“. Скоростомерът на локомотива е закрепен с увита тел, а за по-сигурно има няколко ленти тиксо.  Директната спирачка от своя страна е обезопасена с канап, който трябва да я пази да не се включи самоволно. Най-интересна обаче е системата от усукани телове, която машинистите са изобретили, викайки неволята, и с която се палят и гасят прожекторите на локомотива.

Своите впечатления остявят и други машинисти. „Аз също съм правил подобни системи от павета и дъски, с които затварям и отварям вратата на локомотива“, пише друг потребител.

Част от машинистите питат колегите си защо не отказват да се качат на машина в такова състояние, но получават отговор: „Ако колегата откаже да се качи там, най-вероятно ще се качи за постоянно на първия рейс за вкъщи за постоянно“.

„Очевидно обещанията за ремонт на техниката са все още обещания“, коментира пред Транспортал жп експертът Варужан Апелян. Според него обяснения трябва да дадат не само от компанията „БДЖ Холдинг“, но и от ИА „Железопътна администрация“, които са издали сертификат за безопасност на такъв локомотив.

Линк към видеото във фейсбук

Автомобилен транспорт

Датската компания за автомобилен транспорт Dania Connect получи три нови камиона Mercedes Actros с прибиращи се слънчеви панели. Панелите подобряват разхода на гориво, а също така и позволяват да се […]

Автомобилен транспорт

Изграждат нов жп възел в Унгария

Metrans, част от логистичнта компания HHLA, изгражда още един железопътен терминал в Унгария, за да разшири транспортните си услуги по Адриатическия коридор и към Южната и Югоизточна Европа. За тази […]