Скопие: До края на февруари ще са ясни потенциалните изпълнители на жп линията до България

Не е малък броят на компаниите, които проявяват интерес към проекта за изграждане на първите две фази от железопътната линия към България. Това заяви в интервю за МИА директорът на предприятие Македонска железопътна инфраструктура Хари Локвенец.

„Предквалификационната фаза за този проект е открита на 5 януари и приключва на 15 февруари. Тогава ще стане ясно колко компании са заявили интерес за участие в търга, който ще определи фирмата, която ще строи участъците Куманово-Беляковце и Беляковце-Крива Паланка“, псоочи Локвенец, предаде БГНЕС. 

Очакванията му са до края на февруари да има кратък списък с потенциалните изпълнители, последван от обявяване на търга и полеви работи в началото на втората половина на годината.

Според Локвенец, компаниите, които до момента са проявили интерес за участие в този проект, не са малко, което е изключително важно. Намерението е да бъде избрана най-добрата от възможно най-много компании и най-сетне да бъде приключен този проект и да се изгради връзка с Черно Море, след което ще продължи реализацията с изграждането на връзката с Адриатическо море през западната част на Коридор № 8.

До момента са приключени 54% от строителните дейности в първа фаза. Осигурено е финансирането и на двата етапа от изграждането на железопътната линия чрез Европейската банка за възстановяване и развитие. Осигурени са 68 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за втората част от проекта. По програма IPA 2 са осигурени грантови средства в размер на 60 млн. евро, които трябва да започнат да се харчат колкото е възможно по-скоро.

Що се отнася до сътрудничеството с Българските железници, в момента е създадена съвместна работна група на техническо ниво, но заради коронакризата все още не може да започне интензивна работа. Има двустранни контакти между директорите на железопътната инфраструктура на двете държави. 

Източник: в.Труд

ЖП транспорт

Автомати за електронни билети за БДЖ за 400 хил. лв. не е предвидено къде да бъдат монтирани

Д-р Людмил Иванов, председател на Асоциацията по железопътна сигнализация, автоматика, комуникация и индустрия; проф. Симеон Ананиев, Асоциация на предприятията в железопътния транспорт, Бизнес старт, 24.02.2021 Автомати за електронни билети за […]

ЖП транспорт

И билетните автомати на БДЖ ли чакат … изборите?

Обществената поръчка за доставка на 30 новопроизведени автомата за продажба на хартиени билети и обработка на електронни безконтактни карти беше обявена от „БДЖ-Пътнически превози“ (БДЖ-ПП) на 30 януари 2020 г. […]